Neporabljena cepiva proti covidu-19 vredna 27 milijonov evrov

Slovenija 22. Dec 202312:38 0 komentarjev
Cepiva proti covid-19
Foto: BOBO

Določene količine cepiva so ob vseh spremembah sevov koronavirusa in s tem različic cepiv proti covidu-19 in interesa za cepljenje ostale neporabljene. Vrednost teh odmerkov je ocenjena na okoli 27 milijonov evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po podatkih NIJZ so doslej v Sloveniji zavrgli dobre tri milijone odmerkov.

Med neporabljena cepiva proti covidu-19 po navedbah ministrstva sodijo tudi uničena cepiva pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Slovenija se vse od začetka epidemije covida-19 zavzema za nudenje največje možne zaščite javnega zdravja vsem prebivalcem, zato je poskrbela, da so imeli oziroma še vedno imajo vsi prebivalci na ozemlju Slovenije možnost cepljenja proti covidu-19, so ob tem za STA poudarili na ministrstvu.

Posledično z razvojem epidemije covida-19 in mutacijo koronavirusa so se razvijala tudi cepiva, ki nudijo višjo stopnjo zaščite glede na določen sev virusa. Z namenom zaščititi prebivalstvo je Slovenija zagotavljala tudi vsa odobrena cepiva, ki so bila prilagojena na takratni pojavni sev, so poudarili.

V Sloveniji so doslej po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zavrgli dobre tri milijone odmerkov cepiv proti covidu-19. Večini zavrženih odmerkov je rok uporabe potekel v skladiščih NIJZ. Največ odmerkov so zavrgli v letošnjem letu, najmanj pa v letu 2021, je razvidno iz podatkov, ki jih je STA posredoval inštitut.

Članice EU so sicer skupaj zavrgle najmanj 215 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki so jih kupile na vrhuncu pandemije, kar je davkoplačevalce stalo štiri milijarde evrov, razkriva analiza, ki jo je nedavno opravil bruseljski spletni bilten Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!