Nepovezani poslanci za dodatne dela proste dneve

Slovenija 17. Sep 202117:02 2 komentarja
Prazniki
Žiga Živulović/BOBO

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je državnemu zboru predlagala novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi se en dela prost dan prenesel na naslednji delovni dan, če dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati tudi dela prosta dneva, prideta na soboto in nedeljo.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) je v DZ vložila predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevnih. V noveli predlagajo, da se en dela prost dan prenese na naslednji delovni dan, če dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati tudi dela prosta dneva, prideta na soboto in nedeljo.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev poudarjajo, da se zavedajo, da ko praznik, ki je hkrati dela prost dan, pride na soboto ali nedeljo, prebivalke in prebivalci nimajo dodatnega prostega dne.

V Sloveniji imamo štiri tovrstne koledarsko zaporedne praznike, ki so hkrati tudi dela prosti dnevi, in sicer 1. in 2. januar, 1. in 2. maj, 31. oktober in 1. november ter 25. in 26. december.

Predlagatelji so prepričani, da bi se s to dopolnitvijo zakona, predvsem delavkam in delavcem zagotovilo osnovno pravico do počitka in prostega časa, ki ga lahko posvetijo sebi in svojim bližnjim. Sprememba bi po njihovi oceni pozitivno vplivala tudi na družinsko in socialno življenje.

Ukrep za povečanje motivacije, spočitosti in zadovoljstva zaposlenih

Nepovezani poslanci ob tem še opozarjajo, da je delovno okolje pri nas izjemno intenzivno, tako da bi ukrep pozitivno prispeval tudi k povečanju motivacije, spočitosti in zadovoljstva zaposlenih, kar bi se posledično odrazilo tudi na njihovi povečani storilnosti oziroma produktivnosti. Tovrstna dopolnitev zakona bi po njihovem mnenju predstavljala simbolično in vsebinsko pomembno sporočilo, da morajo sadove izboljšanega gospodarskega položaja v prihodnje užiti vse prebivalke in prebivalci Slovenije.

“Dopolnitev zakona bi imela spodbuden učinek na določene gospodarske panoge, še posebej tiste, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela, kot so na primer turistični in gostinski sektor, področje kulturnih dejavnosti in industrije srečanj, saj bi se zlasti v teh panogah okrepila zasebna potrošnja, dohodki pa bi se prerazporedili iz proizvodnega v storitveni sektor,” so besede vodje poslanske skupine NeP Janje Sluga povzeli v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje