Nepričakovan preobrat za zagovornika, ki bije ostro bitko za 220 tisoč evrov

Gospodarstvo 18. Nov 202317:15 6 komentarjev
Miha Lobnik
Foto: Žiga Živulović/Bobo

Bitka za 220 tisoč evrov, ki jo bije zagovornik načela enakosti, očitno še ni končana. Po tem, ko je bilo že videti, da bo koalicija njegovemu uradu ta denar za prihodnje leto dala, so poslanci Svobode na današnji seji odbora za finance koalicijski amandma zavrnili. Na vprašanje, kaj se je zgodilo, vodja poslancev Svobode Borut Sajovic za N1 pojasnjuje, da so do današnjega glasovanja "razčistili nekatere podatke in dejstva". Je ostra bitka, ki jo bije zagovornik, zanj že dokončno izgubljena?

Urad zagovornika načela enakosti, ki ga vodi Miha Lobnik, je pred dnevi javno opozoril, da mu vlada jemlje obljubljeni denar, 220 tisoč evrov, za leto 2024. Lobnik je to, kot smo poročali, obsodil z ostrimi besedami, da želi vlada s tem “utišati tistega, ki se zavzema za pravice šibkejših”. Ministrstvo za finance pa je poudarilo, da je vsota denarja za delovanje urada doslej vsa leta rasla, v proračunu za leto 2024 pa morajo zaradi poplav varčevati vsi.

Zagovornik se je nato obrnil na poslance in jih pozval, naj z amandmajem preprečijo “nedopusten poseg vlade v delovanje neodvisne institucije”. In poslanci koalicije so amandma, s katerim bi uradu za prihodnje leto namenili 220 tisoč evrov, tudi vložili. A je to dopolnilo na odboru za finance zaradi glasovanja poslancev Svobode padlo.

Vseh sedem jih je namreč glasovalo proti koalicijskemu dopolnilu. Poslanec Levice ni glasoval, edini iz koalicije, ki je bil za, je bil Soniboj Knežak iz SD. Kaj se je torej zgodilo?

Sajovic: Preverili smo dejstva

“Poslanci glasujejo po svoji vesti, odločili so se prav,” je za N1 povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, prvopodpisani pod ta amandma. Pojasnil je, da so si v koaliciji z vložitvijo dopolnila vzeli še dodaten dan za razmislek, da so “razčistili podatke in dejstva”. Dejal je, da so medtem pregledali financiranje zagovornikovega urada od leta 2006 naprej in da se je izkazalo, da je urad rastel “rekordno hitro”.

Pri tem je bilo po Sajovčevih besedah pomembno tudi to, da ima urad zagovornika načela enakosti približno toliko zaposlenih (26) kot državna revizijska komisija (29). Prav tako pa poraba urada v letošnjem letu do novembra, glede na sredstva, ki jih je imel na razpolago, kaže, da ima urad denarja dovolj, je še pojasnil vodja poslancev vladajoče stranke.

Podatki o financiranju urada zagovornika v zadnjih letih (za letošnje leto pa podatki o porabi do novembra) so razvidni v spodnjem prikazu:

"SD, tole so vam nastavili"

"Ko zbiramo denar za naravne nesreče, moramo v enakomernih deležih prispevati vsi," je prepričan Sajovic. "Moje mnenje je, da je urad zagovornika solidno financiran, ima pa od ustanovitve izjemno, celo rekordno rast zaposlitev in financiranja, tako da je naša trenutna ocena taka. Je pa delo zagovornika enakosti pomembno in dragoceno," je za N1 še dodal Sajovic.

Obstaja sicer še možnost, da poslanci prihodnji teden na plenarni seji, kjer bodo proračun za prihodnje leto potrjevali, še enkrat vložijo isti amandma in zagovorniku zagotovijo 220 tisoč dodatnih evrov. "Odločili se bomo tako, kot se nam bo zdelo prav. Nekaj dejstev in poročil o tem, kako se denar porablja, moramo še preveriti," je dejal Sajovic.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na omrežju X ocenila, da je bilo to dopolnilo past za SD, ki ga je edina tudi podprla. Poslanci opozicije so bili, tako kot poslanec Levice, vzdržani, poslanci Svobode pa, kot že rečeno, enotno proti.

Proračun za prihodnje leto in zakon o izvrševanju proračuna za leti 2024 in 2025 je koalicija z izjemo tega zapleta sicer na odboru za finance danes potrjevala kot po tekočem traku. Opozicija pa je opozarjala, da je v "številkah še precej nejasnosti."

Precej polemik so sprožali prvotni načrti, da se socialni transferji in plače javnih uslužbencev prihodnje leto ne bi usklajevali, zaradi česar so sindikati javnega sektorja zapustili tudi pogajanja o plačnem sistemu. Vendar so se na koncu v koaliciji in vladi dogovorili, da se bo usklajevalo oboje.

Socialni transferji se bodo usklajevali v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin. Predčasno, že januarja, pa se bodo za 8,2 odstotka uskladile tudi pokojnine. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje