Uskladitev pokojnin že januarja. Koliko več bodo dobili upokojenci?

Slovenija 16. Nov 202316:58 15 komentarjev
Pokojnina
Foto: PROFIMEDIA

Koalicijski poslanci v državnem zboru bodo vložili amandmaje k zakonu o izvrševanju proračuna za prihodnje leto, s katerim se je danes strinjala vlada. Amandmaji med drugim določajo, da bo januarska uskladitev pokojnin višja, kot je bilo predvideno do zdaj.

Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade povedal, da so se z vodji poslanskih skupin koalicije pred sejo vlade dogovorili o dopolnilih k predlogu zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025, vlada pa je nato na seji s predlaganimi dopolnili soglašala.

Kot smo poročali, je minister Boštjančič pojasnil, da se bodo v skladu z dopolnili socialni transferji, ki se usklajujejo po zakonu o usklajevanju transferjev, v letu 2024 uskladili, in sicer v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, ki jo ugotovi statistični urad v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023.

Uskladitev v višini 70 odstotkov po njegovih besedah pomeni približno 44 milijonov evrov.

Pri pokojninah dopolnila predvidevajo, da bi se prihodnje leto uskladitev delno opravila že pri izplačilu pokojnin in drugih prejemkov za januar, in sicer v višini 8,2 odstotka. Do zdaj je veljalo, da bo januarja uskladitev 1,8-odstotna.

Takšno višino redne uskladitve – 8,2-odstotno – po zadnjih podatkih kaže izračun Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je navedel minister.

Končna uskladitev se bo po njegovih besedah v skladu s pokojninskim zakonom opravila pri izplačilu pokojnin za mesec februar, pri tem se bo poračunala delna uskladitev, izplačana v januarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje