Nesreč tujih turistov vedno več: v gore hodijo nepripravljeni in brez opreme

Slovenija 24. Maj 202307:07 1 komentar
Gorski reševalci
A.S., GRS Kranjska Gora

Gorski reševalci društev GRS Kranjska Gora in GRS Bohinj so v zadnjih dneh reševali tuje turiste oziroma planince, ki so se brez ustrezne opreme odpravili v naše gore. Pod vtisom hude nesreče na Mali Mojstrovki reševalci opozarjajo, da je za obisk gora še vedno nujna zimska oprema, potrebni pa so tudi izkušnje in znanje, kako opremo uporabljati in se varno gibati v gorah.

V nedeljo so na profilu Gorske reševalne zveze Slovenije poročali, da so kranjskogorski gorski reševalci reševali dva nemška planinca, ki sta v steni Prisanka naletela na sneg. Ker nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, niti toplih oblačil ali ustrezne obutve, sta ostala ujeta v steni. Skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora rešili varna in nepoškodovana.

Dan po tem, v ponedeljek, so kranjskogorski gorski reševalci ponovno prejeli poziv, da se je v severni steni Male Mojstrovke zgodila huda gorska nesreča. Eden od planincev je namreč zdrsnil z zelo zahtevne zavarovane planinske poti 200 metrov prek navpične stene in pristal v snegu. Pri tem se je zelo hudo poškodoval.

Med zimsko opremo spadajo dereze, cepin, plazovni trojček in seveda ustrezna obutev ter topla oblačila.

“Verjetno gre hitremu posredovanju gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS – HNMP ekipo in pa veliki meri sreče zasluga, da je planinec padec po nam znanih informacijah preživel,” so zapisali v Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Prav tako so na ta dan zaplezane tuje planince, ki so bili na srečo nepoškodovani, z Rušnega vrha v bližini Črne prsti reševali tudi bohinjski gorski reševalci.

Gorski reševalci ob vsem tem prosijo in pozivajo vse, ki delajo s turisti, da jih opozorijo na zelo zahtevne razmere v slovenskih gorah in na uporabo ustrezne opreme ali pa jim svetujejo najem gorskih vodnikov. “Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov,” so ob tem dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje