Nesreča v Melaminu: interna preiskava prehiteva državne organe

Slovenija 30. Sep 202210:24 > 01. Okt 2022 08:51 3 komentarji
Melamin pretakališče
Razdejanje po nesreči 12. maja zjutraj (N1)

Poleg Policije, ki v okviru kriminalistične preiskave še vedno pregleduje dokumentacijo in opravlja razgovore z vpletenimi, se z majsko industrijsko nesrečo v kočevski kemični tovarni Melamin, v kateri je umrlo 7 ljudi, ukvarjajo številni državni organi. A prvo poročilo o nesreči in morebitnih pomanjkljivostih v varnostnih protokolih, ki so privedli do eksplozije, bo prišlo izpod rok posebne komisije, ki jo je imenovalo kar vodstvo Melamina.

Zaradi kompleksnosti primera poteka skupen inšpekcijski nadzor več inšpektoratov – v preiskavi nesreče v Melaminu sodelujejo inšpektorji za okolje in prostor, za delo, za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za infrastrukturo. Zraven so tudi predstavniki Urada za kemikalije. Ni jasno, kdaj naj bi bil skupni inšpekcijski postopek končan, saj ga, dokler je v teku, nihče noče komentirati.

Je pa inšpektorat za delo, kot smo že poročali, na podlagi svojih ugotovitev v začetku septembra tožilstvu že naznanil odgovorne osebe v Melaminu, “ker niso ravnale po predpisih ali tehničnih pravilih o varnostnih ukrepih in so tako povzročile dejanje, ki je imelo za posledico smrt delavcev.” Inšpektorat smo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pozvali, naj nam posredujejo naznanilo kaznivega dejanja, ki so ga poslali tožilstvu. Na odgovor še čakamo.

Komisija MOP ustanovljena šele konec septembra

Ko se zgodi nesreča v industrijskem obratu, ki lahko povzroči izpust nevarnih snovi v večjem obsegu, mora glede na pravila EU država, v kateri se je nesreča zgodila, o njej poročati Evropski komisiji. Gre za določilo t.i. SEVESO direktive, ki naj bi zagotavljala, da se iz vsake večje industrijske nesreče izpelje lekcije za preprečevanje podobnih primerov v prihodnje.

Kočevje
Eksplozijo v Melaminu so prebivalci čutili kot močan potres. Iz tovarne se je še ure valil gost dim. Mitja Ofak/občina Kočevje

Kot so nam povedali na ministrstvu, so zaradi vsebinske kompleksnosti primera za pomoč pri izdelavi poročila predlagali ustanovitev delovne skupine. Poleg že naštetih državnih organov naj bi se v njej z nesrečo ukvarjali še predstavniki gasilcev, civilne zaščite, ARSO in NIJZ. Minister za okolje je sklep o ustanovitvi delovne skupine podpisal konec septembra.

Komisija, ki jo plačuje Melamin, že končala delo

Takoj po nesreči je svojo komis

ijo, ki naj bi ugotovila vzroke za nesrečo in presojala primernost varnostnih ukrepov, ustanovil tudi direktor družbe Melamin Srečko Štefanič. Sestavljajo jo trije predstavniki Inštituta Jožef Stefan, dva predstavnika Slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje SIQ ter predstavnik Melamina.

Ta komisija je delo že skoraj končala, po naših informacijah je poročilo o nesreči “vsebinsko zaključeno”. Vodstvu podjetja naj bi ga uradno predali enkrat te dni. Vendar pa so se po naših informacijah v Melaminu odločili, da vsaj do zaključka kriminalistične preiskave ne bodo več javno komentirali nesreče, tako da naj bi tudi izsledki interne preiskave do takrat ostali skrivnost.

Zanimivo bi bilo videti, če se bodo izsledki interne preiskave skladali z direktorjevo izjavo o “človeški napaki” kot osrednjem vzroku za eksplozijo rezervoarja z epiklorhidrinom. Zaposleni na pretakališču kemikalij namreč pripovedujejo o slabi varnostni kulturi in nadrejenih, ki niso želeli prisluhniti opozorilom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje