Vlada ne bo kupila osemkolesnikov boxer

Slovenija 15. Sep 202216:15 > 16:27 26 komentarjev

Vlada bo odpovedala nakup osemkolesnikov boxer, sta po seji vlade potrdila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter pristojni minister za obrambo Marjan Šarec. Spomnimo, da je memorandum o nakupu tik pred iztekom mandata podpisal nekdanji minister za obrambo Matej Tonin.

Vlada bo odpovedala načrtovani nakup osemkolesnikov boxer, sta po seji vlade potrdila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter pristojni minister za obrambo Marjan Šarec.

Med sklepi, ki jih je na današnji seji sprejela vlada, je po Šarčevih besedah sklep, da se Slovenija umakne iz programa Boxer, ministrstvo za obrambo pa o tem obvesti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in izvede nadaljnje postopke. Ministrstvo mora do konca letošnjega leta pripraviti rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona, “pri čemer naj se zasleduje cilj, da se prihrani vsaj 400 milijonov evrov glede na dosedanje ocene, ki jih omenja revizijsko poročilo”, je še dejal Šarec. Celotni strošek vzpostavitve srednje bataljonske enote in izvidniškega bataljona naj bi sicer znašal nekaj več kot 1,8 milijarde evrov.

“Izbrana najdražja možna varianta”

Revizija posla, ki tudi poslej ostaja interna in zato ne bo v celoti objavljena, je bila po njegovih besedah zaključena v preteklem tednu. “Pogodba, ki je bila podpisana 11. 5. 2022, ima vrednost 281,5 milijonov evrov brez DDV, vključuje tudi logistični paket, razvojne stroške in stroške vodenja projekta,” je spomnil Šarec, “ne vključuje pa komunikacijske opreme, ki po oceni znaša še najmanj 13,5 milijonov evrov brez DDV.” K skupni vrednosti je potrebno prišteti še morebitno eskalacijsko klavzulo, ki lahko znaša do 2,8 odstotka letno, pa tudi razvojne in administrativne stroške, je pojasnil. “Obstaja velik dvom, ali so bila ta vozila sploh že preizkušena v praksi,” je opozoril.

V reviziji so na ministrstvu za obrambo ugotavljali smotrnost takšnega nakupa, je dejal Šarec. Smotrnosti po njegovih besedah niso mogli ugotavljati, saj druge ponudbe pri sklepanju posla niso bile upoštevane. Ugotovili pa so, da je bila izbrana najdražja možna varianta, je opozoril minister. “Vlada je zato danes sprejela odločitev, da se iz tega programa umaknemo, kar je bila tudi zaveza v koalicijski pogodbi.” Šarec je sicer še dejal, da revizija ni ugotovila napak v postopku, ampak da je šlo za “subjektivno politično odločitev pretekle vlade”.

Na vprašanje, kakšna bo vrednost pogodbenih stroškov, ki jih bo Slovenija morala plačati zaradi odstopa od pogodbe, je Šarec dejal, da gre za 20 odstotkov pogodbene vrednosti oziroma okvirno 70 milijonov evrov.

boxer, osemkolesnik
PROFIMEDIA

Golob: Izpolnjevanje zahtev, a ne za vsako ceno in ne s prototipi

Odstop od pogodbe je na novinarski konferenci po vrhu koalicije komentiral premier Robert Golob: “Revizija je zaključila svoje delo, pregledala je par tisoč strani dokumentov. Projekt se tako ali drugače vleče več mandatov in na tej poti je bil narejen marsikateri odklon od učinkovitosti in gospodarnosti odločitve. Glede tega je bila revizija jasna. Naš interes je, da po zmogljivostih naših bojnih skupin izpolnjujemo Natove zahteve, vendar ne za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi. V bodoče bomo iskali, kako te iste zmogljivosti zagotoviti, na bistveno bolj učinkovit, cenejši in bolj skladen način s tem, kar Slovenija in Slovenska vojska že ima.”

Preklic pogodbe o nakupu boxerjev je pozdravil tudi Mesec. “To je bila tudi ena od stvari, ki smo si jo prizadevali že v prejšnjem mandatu, da do nakupa sploh ne bi prišlo. V koalicijskih pogajanjih smo bili zelo zadovoljni, da nam je to uspelo vnesti v koalicijski sporazum in lahko rečem, da je z današnjim dnem tudi uresničena,” je na kratko odločitev komentiral Mesec.

Na odločitev se je odzval tudi Tonin

Spomnimo, da je memorandum o soglasju o nakupu boxerjev tik pred iztekom mandata podpisal nekdanji obrambni minister Matej Tonin. Kupili naj bi 45 osemkolesnikov v skupni vrednosti 281,5 milijonov evrov brez DDV oziroma 343,43 milijonov evrov z DDV. Nova vlada, ki jo vodi premier Robert Golob, oziroma zdajšnji obrambni minister Marjan Šarec pa je sprožil revizijo postopka nakupa.

Vlada naj bi namesto boxerjev razmišljala o nakupu poljskih osemkolesnikov KTO rosomak. Za nakup teh naj bi bili po razveljavitvi pogodbe za nakup boxerjev zainteresirani predvsem, ker so pri enakem številu in podobni konfiguraciji za približno polovico cenejši od vozil boxer, poleg tega so poljska vozila dobavljiva v zelo kratkem času, poroča Delo.

Na odločitev se je na Twitterju že odzval nekdanji minister za obrambo Tonin in odločitev Golobove vlade označil za “izjemno škodljivo”. “Gre za izjemno škodljivo odločitev Golobove vlade, ki nima strokovnih argumentov, ampak samo trmasto politično dokazuje, da nasprotuje odločitvam prejšnje vlade. Vse to na škodo Slovenske vojske. Po dveh letih rasti se žal razgradnja vojske nadaljuje,” je zapisal. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje