Do večera nevihte z nalivi, sunki vetra in možnost toče

Slovenija 13. Jun 202210:30 > 21:35 0 komentarjev
Dež nevihta vreme narava neurje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenijo je popoldne zajela vremenska fronta, ki je s sabo prinašala nalive in sunke vetra. Agencija RS za okolje je zato izdala oranžno opozorilo.

Slovenijo je popoldne prešla vremenska fronta. Padavine so zajele severozahodni, zahodni in osrednji del države. Nekoliko močnejša nevihta je nastala tudi nad Mariborom, ki se je preko območja Ptuja premikala proti Halozam. Kot so poročali na Facebook strani Neurje.si, večjih posebnosti razen naliva z nekaj zrni manjše toče ni bilo.

Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, se je v ulici Jesenovec v Železnikih zaradi neurja preko ceste podrlo drevo. Gasilci PGD Železniki so delavcem cestnega podjetja nudili pomoč pri odstranjevanju drevesa. Na gospodarskem objektu na Češnjici pa je meteorna voda zalivala streho. Gasilci PGD Železniki so na kraju ugotovili, da je zamašen žleb zaradi sanacije sosednjega objekta, voda pa teče skozi streho. Gasilci so s tehničnim posegom odmašili odtoke za meteorno vodo in omogočili vodi normalno odtekanje s strehe.

Ker bo samo ozračje pregreto in ker smo v obdobju poletnega časa, obstaja velika verjetnost za nastanek posameznih močnejših neviht, opozarja meteorolog Luka Ravnik z Agencije RS za okolje (Arso). “Lahko nastanejo močnejši nevihtni piši, predvsem s severa, nalivi, obstaja pa tudi možnost toče,” je dodal. Kot pravi sogovornik, so opozorilo izdali, ker je izpolnjena večina pogojev za nastanek močnejših neviht.

Ozračje bi se moralo umiriti do večera, najdlje bo dogajanje burno na jugovzhodu Slovenije. Že prva polovica noči bi morala biti mirna, torek pa bo sončen z malo bolj svežimi temperaturami. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 23 do 29 °C.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!