Za veliko škode po neurjih kriva tudi slabo urejena in vzdrževana infrastruktura

Slovenija 03. Jun 202207:23 > 19:12

Včeraj zvečer so Slovenijo zajela močna neurja z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaznanih 225 dogodkov v 30 občinah. O toči so poročali s Koroškega, iz Spodnje Savinjske doline in s Celjskega, kjer je bilo najhuje. Debela toča je padala tudi v občinah Mirnske doline, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan.

Četrtkov večer je prinesel zelo pestro vremensko dogajanje. Več delov države so iz Avstrije zajele padavine, fronto pa je spremljal močan veter in marsikje tudi toča. Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaznanih 225 dogodkov v tridesetih občinah, aktivirani pa so bili gasilci iz 81 prostovoljnih gasilskih društev, štirih poklicnih enot in industrijske gasilske enote. Meteorna voda je predvsem zalivala kleti objektov in nanosila blato na vozišča in v prostore objektov.

Močan veter je odkrival strehe, podrl več dreves na vozišča, objekte in na osebna vozila. Toča pa je predvsem uničila večje število streh objektov, vozil in seveda poljščin. V Slovenj Gradcu je voda zalila kletne prostore bolnišnice (posnetek na vrhu članka), na Celjskem je padala toča v velikosti jajca. Prve ocene svetovalcev Kmetijsko gozdarske zbornice Celje sicer kažejo, da so najbolj prizadeti posevki poljščin, zelenjave izven rastlinjakov ter trajni nasadi – hmeljišča, sadovnjaki in vinogradi, so pozno popoldne sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po ogledu svetovalcev na terenu ocenjujejo, da je poškodovanih okoli 3.000 hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega 1.000 hektarjev njivskih. Ponekod so izrazito prizadeti oz. popolnoma uničeni žita in vinogradi. Natančnejše ocene bodo tudi tam pripravljene v prihodnjih dneh.

Na Dolenjskem je bilo najhuje v občini Mokronog – Trebelno, kjer je po besedah župana Antona Mavra padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugod. Veliko škode je na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, v vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo, je povedal Maver.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje se je ob 20.50 silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog – Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves. Potrgal je vodnike električne napeljave. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na pročeljih stavb, oknih in žaluzijah. Toča je poškodovala tudi več kot 100 vozil.

Neurja so precejšnje razdejanje povzročile tudi v Savinjski dolini. Najbolj prizadeta je bila Občina Žalec, kjer je poplavilo dve proizvodni hali ter več stanovanjskih objektov, toča je uničila več streh na stanovanjskih hišah in gospodarskih objektih. Skupaj je bilo včeraj v Gasilski zvezi Žalec na terenu 100 gasilcev, ki so posredovali na 14 lokacijah.

Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in vozišča ter občanom nudili drugo pomoč. Neurje je težave povzročilo tudi v zračnem prometu. Nad letališčem Jožeta Pučnika je krožilo več letal, saj zaradi nevihte niso mogla pristati. Vsaj eno letalo je nato zasilno pristalo v Zagrebu.

Škodo po neurju si je na terenu ogledala tudi kmetijska ministrica

Kmetijska ministrica Irena Šinko si je danes ogledala škodo po neurju v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Kot je povedala v izjavi za medije, je treba najprej oceniti nastalo škodo, potem pa se bodo pogovarjali, kako naprej. Za zdaj ima ministrstvo samo okvirno oceno škode in podatke o uničenih kmetijskih površinah. Dejala je, da oceno škode pričakuje naslednji teden, na terenu pa so kmetijsko svetovalne službe, od katerih lahko pridelovalci dobijo konkretne nasvete, kaj lahko storijo na posameznem pridelku.

Novi državni sekretar za obrambo Rudi Medved in republiški poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa sta se po močnih neurjih, ki so prizadela celjsko območje, Koroško, Dolenjsko, Zasavje in Kamnik, s povzročeno škodo danes seznanila v občinah Šentjernej in Šmarješke Toplice.

Samo po sebi je razumljivo, da mora država v takih primerih priskočiti na pomoč. Ob tem pa je problem v tem, da ta, “kakorkoli je že zakonsko urejena in obljubljena, vselej prihaja nenavadno dolgo”, je dejal Medved. Država ima namreč preveč zapleten sistem, ne toliko ugotavljanja škode, kot potem odobravanja pomoči, je menil in nadaljeval, da bo treba za rešitev tega problema oz. za poenostavitev tega sistema povezati več ministrstev.

Ljudje in prizadete občine namreč potrebujejo hitro, takojšnjo in učinkovito pomoč, je dejal in še navrgel, da ta pomoč tudi v mnogih primerih “izpade precej simbolično”. Medved je še opozoril, da je za veliko škode, ki jo povzročijo neurja, kriva tudi slabo urejena ali vzdrževana infrastruktura in da bo treba računati na njeno posodabljanje. Skupaj s Šestanom pa bosta na to opozorila odgovorne.

Toča Toča
PGD Dobriša vas - Petrovče.
Toča Toča
PGD Dobriša vas - Petrovče.
Toča Toča
PGD Dobriša vas - Petrovče.

Poveljnik civilne zaščite Šestan je ocenil, da so posledice toče od kraja do kraja sicer različne, na vseh s točo prizadetih območjih pa je hudo. Poljščine so tako rekoč povsod skoraj popolnoma uničene, najbolj pa je toča udarila po posevkih koruze.

Odziv ob neurju v skupaj približno 30 občinah je ocenil za takojšen in dober. Skupaj so ob neurju aktivirali več kot 80 gasilskih društev, komunalna in cestarska podjetja ter vse druge strukture, ki lahko v takih primerih pomagajo. Gasilci in drugi reševalci so skupaj posredovali v več kot 250 primerih. Ocene gmotne škode sicer še potekajo, Šestan pa je še izrazil upanje, da bo država prizadetim lahko pomagala.

Medved in Šestan sta tudi poudarila, da sta Dolenjsko oz. tamkajšnja prizadeta območja danes obiskala, da bi ljudem izkazala podporo in da bi se s povzročeno škodo seznanila neposredno.

Kot je navedel podžupan in poveljnik civilne zaščite v Občini Šmarješke Toplice Franc Anderlič, se je v četrtek nekaj pred 21. uro zaprlo nebo, hkrati pa je v trenutku močno zapihalo. Po njegovi oceni neverjetno močno neurje pa je v šmarješki občini odkrilo veliko streh na stanovanjskih hišah in drugih poslopjih. Veliko gmotne škode je nastalo na različnih objektih in avtomobilih, toča in močan veter pa sta veliko škode povzročila tudi na poljih in v vinogradih. Uničila naj bi pol ali ponekod tudi ves pridelek, je še dodal Anderlič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.