Nevarna pot slivniških krastač

Slovenija 31. Mar 202209:50 > 09:55 0 komentarjev
žaba, krastača, prenašanje, dvoživka
Facebook/Notranjski park

Deževno vreme je na plan privabilo številne žabe na Notranjskem. Te se bodo iz Slivnice, kjer so prezimovale, selile proti Cerkniškemu jezeru. Njihova selitvena pot vodi čez regionalno hitro cesto in je zanje zelo nevarna, zato v Notranjskem regijskem parku vabijo prostovoljce, da pomagajo žabe varno prenesti z ene strani cesto na drugo.

Deževje, ki je danes po dolgem času namočilo tla, je idealno za dvoživke. Do petka se bodo krastače na Notranjskem iz Slivnice, kjer so prezimovale, selile proti Cerkniškemu jezeru. Pri selitvi morajo prečkati prometno regionalno hitro cesto na odseku Cerknica–Grahovo, kjer jih vsako leto povozijo na tisoče. Pot čez cesto preživi manj kot polovica žab in krastač. Za to, da jih čim več do jezera prispe živih in zdravih, je treba poskrbeti z golimi rokami, so zapisali na spletni strani Notranjskega regijskega parka.

Brez pomoči slivniškim krastačam v bližnji prihodnosti grozi izumrtje, svarijo iz notranjskega parka. Zato domačinki Helena Bavec in Veronika Pavlič v sodelovanju s sodelavci notranjskega parka vsako leto organizirata akcijo prenašanja žab, v kateri sodelujoči z rokami ali vedri prenašajo žabe z ene na drugo stran ceste. Letošnja akcija se je začela v sredo in bo trajala do petka, tudi letos so k njej vabljeni prostovoljci. “Potrebujemo čim več rok, saj je črna točka dvoživk Cerkniškega jezera najdaljša v Sloveniji,” so k sodelovanju pozvali v notranjskem parku.

Včeraj, na prvi dan akcije, so sodelujoči poleg prenašanja krastač vzpostavili tudi začasni prehod, ki bo zadržal tiste dvoživke, ki jih prostovoljci ne bodo mogli prenesti čez cesto. Prehod jih bo varno vodil na drugo stran regionalne ceste.

žabe, krastače, dvoživke, prenašanje žab
Facebook/Notranjski park

Akcije prenašanja so na območju Cerknice trenutno najboljši način za ohranjanje populacije dvoživk. Potekale bodo, dokler ne bodo vzpostavljene trajne rešitve, kot je rekonstrukcija ceste s prehodi za dvoživke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!