Nevarnost poplav in plazov še ni minila. Kako ravnati, če vas ogrožajo?

Slovenija 05. Avg 202321:57 0 komentarjev
Poplavljena reka Sora.
Poplavljena reka Sora. (Žiga Živulović/BOBO)

Veste, kako ravnati ob in po poplavi? Bi prepoznali znake, ki kažejo, da se utegne sprožiti plaz? Vlada je na svojih spletnih straneh objavila priporočila za ravnanje v takšnih okoliščinah.

Nevarnost poplav in proženja plazov še vedno ni povsem minila.

Vlada je na svoji spletni strani objavila priporočila za ravnanje pred in po poplavi, ter ob nevarnosti proženja plazov. Najbolj pomembno je, da ljudje poskrbimo za svojo varnost, spremljamo opozorila pristojnih služb in če se le da, ostanemo na varnem, so zapisali na vladni strani in našteli ključna ravnanja ob poplavi in po njej, na posebni strani pa tudi, kako prepoznati znamenja, ki kažejo na možnost proženja plazov in kaj storiti.

Na vladni spletni strani s priporočili za ravnanje ob in po poplavi so objavljeni tudi naslovi lokalnih izpostav Uprave za zaščito in reševanje, ter naslove in podatke humanitarnih društev, ki zbirajo sredstva in material za pomoč prizadetim v letošnjih poplavah.

Ravnanja ob in po poplavi

Med najpomembnejšimi ravnanji ob poplavi so pravočasen umik v višja nadstropja stavb ali na višje predele, izogibanje rečnim brežinam in prečkanju naraslih vodotokov, upoštevanje cestnih zapor ter spremljanje informacij in opazovanja stanja vode.

reka Sora
Naraslih vodotokov nikar ne prečkajte, tok vas lahko spodnese (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ko vode odtečejo oziroma se nivo vode zniža toliko, da vas ne ogroža več, pa je pomembno, da ne pijete vode iz vodovodne pipe ali vodnjakov, da jo prekuhavate in da ne uživate hrane, ki je bila poplavljena.

Če imate možnost, izčrpajte vodo iz poplavljenih prostorov in preverite stanje stavbe in napeljave. Pri slednjem morate biti skrajno previdni, predvsem pri preverjanju električnih in plinskih napeljav in aparatov. Vse električne aparate je treba dobro presušiti, na omrežje pa naj jih priključi strokovnjak. Morebitna razlitja vnetljivih tekočin je potrebno sporočiti pristojnim službam.

Za informacije o stanju na terenu se obrnite na lokalno skupnost.
Številka za klic v sili 112 je namenjena le najnujnejšim primerom, ko je ogroženo življenje in premoženje.

Razpoka v zemlji
Razpoke na zemljišču kažejo na možnost proženja plazu (Foto: N1)

Kako prepoznati znake, da se plaz lahko sproži in kaj storiti.

Zaradi obilnih padavin se lahko sprožajo tudi zemeljski plazovi. Na območjih, izpostavljenim zemeljskim plazovom, bodite pozorni na znake, kot so:

nagubanost zemljišča, posedanje, večja namočenost, razpoke in premiki na zemljišču, nagnjeno drevje ali električni drogovi, nagibanje ograj in podpornih zidov, razpoke na stavbi, nenavadni zvoki (npr. pokanje dreves) ter drugi zamolkli zvoki, katerih glasnost počasi narašča.

Če opazite takšne znake, o tem obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 in zapustite nevarno območje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!