Slovenijo zajela nevihtna celica: spremljajte, kako se premika

Slovenija 01. Avg 202307:32 > 19:05 4 komentarji
Agencija RS za okolje
Agencija RS za okolje

Prvi dan avgusta prinaša nova neurja, Agencija RS za okolje pa je za vso državo izdala oranžno opozorilo. Pas neviht je pozno popoldne že dosegel severozahodni in severovzhodni del Slovenije, s pomočjo radarske slike padavin pa lahko spremljate, kako se nevihtne celice premikajo.

Od 18. ure dalje je Agencija RS za okolje (Arso) za vso Slovenijo izdala oranžno opozorilo. Posamezne plohe in nevihte so se pojavljale že pred prehodom fronte, ampak ne močnejše, so pojasnili na Arsu.

Pas neviht je pozno popoldne že dosegel severozahodni in severovzhodni del Slovenije, nato so nevihte zajele večji del države.

Spremljajte, kje nastajajo nevihte (morda boste morali počakati nekaj trenutkov, da se vam radarska slika padavin prikaže).

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja za le okoli sedem minut. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas namreč ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Konec tedna spet plohe in nevihte

Padavine bodo do srede zjutraj predvidoma povsod ponehale, sreda in prvi del četrtka pa bosta stabilna. V četrtek v popoldanskem času oziroma zvečer pa se bodo spet začele pojavljati nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na petek. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Več v članku Nalivi, veter in možnost toče: popoldne oranžno opozorilo za vso državo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje