Pašić: Mahničev tvit me je ponižal, razvrednotil, razčlovečil

Slovenija 11. Apr 202212:58 > 12. Apr 2022 12:16 38 komentarjev
Žan Mahnič in Gibanje Svoboda
BOBO/N1

Priča smo še enemu nestrpnemu izpadu Janševega državnega sekretarja Žana Mahniča: humanitarko Failo Pašić, ki sodeluje z Gibanjem Svoboda, je označil kot radikalno islamistko, Golobovo stranko pa kot prinašalko islamizacije in šeriatizacije Slovenije. "Gre za nove laži in sovražen govor državnega sekretarja Mahniča," poudarjajo v Gibanju Svoboda. "Dovolj je oblastnega sovraštva in zaničevanja!" so ogorčeni v mreži slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. Odzvala se je tudi Faila Pašić, ki je dejala, da jo je tvit "ponižal, razvrednotil in razčlovečil".

Med svojimi podporniki so v Gibanju Svoboda objavili tudi humanitarko Failo Pašić. Fotografija, na kateri je ta skupaj s prvakom stranke Robertom Golobom, pa je očitno močno vznemirila državnega sekretarja premierja Janeza Janše za nacionalno varnost Žana Mahniča. Na Twitterju je zapisal, da Golob “na volitve vabi v družbi radikalne islamistke Faile Pašić”. Ob tem je še ugotovil, da Gibanje Svoboda prinaša “islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev”.

Na njegov skrajno nestrpni in rasistični izpad so se v Gibanju Svoboda najprej odzvali na družbenih omrežjih. “Naša srčna Faila Pašić je izjemna – tudi mednarodno nagrajena – humanitarka, ki med drugim mlade priseljenke spodbuja k podjetništvu,” so zapisali v Gibanju Svoboda. Tudi v izjavi za medije je Tereza Novak, kandidatka Gibanja Svoboda in izvršna direktorica Slovenske filantropije, dejala, da je Faila sodelavka v volilnem štabu, ki jo zaradi njenega dela globoko spoštujejo. “Zaprepadeni smo, da protiustaven in nesprejemljiv govor prihaja od nekoga, ki zaseda visok položaj,” je dejala.

“Medkulturni dialog, ki ga živim, je vključujoč in strpen. Kulturni pluralizem nam narekuje, da se moramo sprejemati in sobivati. Tvit, ki je bil napisan včeraj, me je ponižal, razvrednotil in razčlovečil. Proti temu se tudi borim. Muslimani smo del slovenske družbe, prispevamo pa ji tudi na področju kulture, umetnosti in športa. Želimo si tudi politično aktivacijo,” pa je dejala Faila Pašić.

“Če preberete tvit, se vprašaš, kdo je tu radikalen. To ni Faila Pašić. Poznam jo kot punco, žensko, dekle, ki zagovarja temeljne človekove pravice. Pri tej zadevi gre za dve vrsti kaznivih dejanj: prva je razžalitev, ki se preganja na zasebni ravni. To je poseg v njeno integriteto. V drugem delu tega tvita pa skupaj s stranko razmišljamo, da bi vložili ovadbo zaradi spodbujanja sovraštva. Ne morem reči drugega, kot da je to kaznivo dejanje. Če se bosta stranki za to odločili, bomo sprožili vse ustrezne pravne spore,” pa je povedala pravna zastopnica Faile Pašić Nataša Pirc Musar. Če bi se Mahnič opravičil, bi to pomenilo, da je “v glavi tega gospoda vsaj kanček zdravega razuma”, je še dodala odvetnica. V vsakem primeru bi zahtevala še umik tega tvita.

Na vprašanje, ali pričakujejo, da se bo na sovražni tvit odzval Mahničev nadrejeni, premier Janez Janša, pa je Pirc Musar odgovorila, da se bo ta kvečjemu odzval s kakšnim nedostojnim tvitom. Z vprašanji smo se na kabinet predsednika vlade in na avtorja tvita, Žana Mahniča, obrnili tudi mi. Objavimo jih, ko jih prejmemo.

“Tudi moj prag tolerance je skozi leta napadov in diskreditacij postal nižji. Pomembno je, da na tovrstna dejanja odreagiram in se vključim v pravne zadeve. Nekoč bo treba temu narediti konec. Prav je, da tudi druge žrtve sovražnega govora poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in ubranijo svoje dobro ime,” pa je o tem še dejala humanitarka Pašić.

Faila Pašić je direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice. Na Mahničevo izjavo se je odzvala tudi krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. Izpostavila je vrsto dejavnosti, s katerimi se ukvarja Pašić: s prostovoljci pomaga revnim otrokom in upokojencem, organizira čistilne akcije, na katerih sodelujejo tudi prosilci za azil, več sto otrokom iz revnih družin je omogočila počitnice na morju, zbira hrano in nujne potrebščine za ukrajinske begunce v Sloveniji, že deset let povezuje brezposelne priseljenke in jih spodbuja k podjetništvu … “Priseljenkam pomaga, da postanejo samostojne; nekatere prvič v življenju. Za svoje humanitarno delo je prejela številna priznanja: bila je naj prostovoljka leta, dobrotnica leta, ambasadorka evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti. O diskriminaciji in rasizmu je predavala tudi Evropski komisiji,” je navedel CNVOS.

“Zlo bo zmagalo takrat, ko bo človek nehal delati dobro, je edini motiv za vse, kar ustvarjam,” je pred leti Pašić povedala za rubriko Obrazi nevladnikov. Ob tem so v CNVOS še izpostavili, da bi bil nizkoten izbruh Žana Mahniča povsem nesprejemljiv tudi,  če bi bila Faila Pašić povsem običajna državljanka. “Je to Slovenija, ki si jo želimo? Je to obraz, ki ga želimo pokazati svetu? Faila Pašić si ne zasluži ksenofobnih izpadov. Nihče si jih ne. Slovenija si jih ne,” so poudarili v CNVOS in dodali, da je dovolj oblastnega sovraštva in zaničevanja.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje