Nezakonito odloženo komunalno blato v Vodulah dokončno sanirano

Slovenija 25. Avg 202115:56 0 komentarjev
komunalno blato
Foto: Sobotainfo/BOBO

Gradbeno-prevozniško podjetje Lasaz iz Dola pri Ljubljani je v celoti odstranilo blato iz komunalnih čistilnih naprav, ki ga je nezakonito odložilo na zemljišče v Vodulah pri Dramljah, so sporočili iz inšpektorata za okolje. Inšpektorica je kontrolni inšpekcijski nadzor opravila skupaj s predstavniki Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, je ogled območja pokazal, da je bil material z zemljišča odstranjen, območje pa je poravnano z ilovico. Inšpektorica je ugotovila, da so material postrgali iz grape, skozi katero teče potoček, vidno je stekanje zalednih vod proti močvirju na dnu grape, tudi v močvirju pa je videti sledi odstranitve blata.

Blato odstranjeno do osnovne zemljine

V okolici so ostala posamezna posekana drevesa, ki jih je izvajalec odstranil, da je lahko izvedel odstranitev blata. Predstavnika VGP Drava in izvajalca sta še bolj natančno pregledala močvirje in ugotovila, da je blato v celoti odstranjeno do osnovne zemljine, so dodali.

Zavezanec je ob tem z dokumenti tehtanja dokazal, da je ves odstranjen material iz Vodul odpeljal v oskrbo krškemu podjetju Kostak, ki ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo tovrstnega odpadka, s čimer je zagotovil zakonito ravnanje z odpadkom.

Na inšpektoratu po opravljenem nadzoru zagotavljajo, da nezakonito odloženega blata iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini ni več na lokaciji v Vodulah, s tem pa je območje dokončno sanirano. Okoljska inšpektorica je Lasazu odločbo, po kateri mora ta v 15 dneh po vročitvi odstraniti okoli 400 kubičnih metrov blata ter zagotoviti njegovo nadaljnjo obdelavo, izdala v začetku julija.

Na podlagi poizvedovanj pri lokalnem prebivalstvu se je namreč izkazalo, da so neznanci na omenjeno zemljišče z dvema tovornjakoma sprva vozili humus, nato pa “čudno smrdeče blato”. Lastnik zemljišča je povedal, da se je na predlog znanca strinjal, da mu pripelje zemljo pomešano s sekanci, za kar je prejel 350 evrov, salamo in šest pločevink piva.

Potem ko je inšpektorica prejela informacijo o registrski številki tovornega vozila, je ugotovila, da je to v lasti Lasaza. Zaslišani šofer je povedal, da je v Vodule odložil blato iz čistilnih naprave na Ptuju in v Rogaški Slatini, kar je storil po navodilih nadrejenega, blato s Ptuja pa je po njegovih besedah na isto lokacijo vozil tudi njegov sodelavec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!