‘Ni kriv Janez Janša sam, krivi so vsi tisti, ki ga omogočajo’

N1 video 28. Sep 202115:55 > 18:33 0 komentarjev

So LMŠ, SD, SAB in Levica vendarle po volitvah pripravljene sodelovati z NSi? Prvaki strank odgovarjajo, da je imela NSi večkrat možnost ne podpreti Janševe vlade. Kaj pa nepovezani poslanci? Odločiti se bodo morali hitro.

Sporazum med opozicijskimi LMŠ, SD, SAB in Levico stranke ocenjujejo kot vključevalni. Možnosti, da bi k njemu pristopila še katera stranka, ne izključujejo, a pogoja za pridružitev sta jasna. “V sporazumu zelo jasno pišemo in sporočamo, da je vsak, ki z nami deli vrednote demokracije, pravne države, spoštovanja, dobrodošel,” je v N1 STUDIO povedala predsednica SD Tanja Fajon.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je dodal, da je prvi pogoj za stranke, ki se bodo želele pridružiti, da sledijo vrednotam iz sporazuma, kot so demokracija, vladavina prava, zavezanost razvoju. Drugi pogoj pa je, da se s pridružitvijo strinjajo vse štiri stranke. “NSi pade na prvem testu. Namreč NSi je stranka, ki drži pokonci Janševo vlado. Za to, kar se v Sloveniji danes dogaja, ni kriv Janez Janša sam, krivi so vsi tisti, ki ga omogočajo,” je dejal in zavrnil prihodnje sodelovanje z NSi.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je odvrnila, da vsakodnevnih vprašanj o sodelovanju z NSi ne razume. Poudarila je, da je Nova Slovenija večkrat pokazala, kje želi biti. “Leta 2018 se je imela možnost pridružiti naši vladi, potem je imela možnost, da ne podpre Janševe vlade in s tem Sloveniji zagotovi predčasne volitve. Imeli smo konstruktivno nezaupnico, ki bi jo lahko podprli. In nikjer jih ni bilo zraven. Mislim, da si NSi niti ne želi priti v našo koalicijo,” je naštela Bratušek.

Na to, da je neformalno iz NSi mogoče slišati, da si želijo sodelovati tudi v prihodnji vladi, tudi če bo ta leva, pa Bratušek odgovarja, da to pomeni, da gre NSi “samo za stolčke in denar”. Prepričana je, da sodelovanje z NSi po volitvah ne bo potrebno, saj bo četverica strank dobila trdno večino in sestavila res trdno levosredinsko vlado.

Šarec: Nepovezani poslanci se bodo morali čim prej odločiti

Kaj pa sodelovanje z nepovezanimi poslanci? “Kot že ime pove, so nepovezani,” je odvrnil prvak LMŠ Marjan Šarec in spomnil, da so imeli tudi nepovezani poslanci 15. februarja možnost podpreti konstruktivno nezaupnico, pa so jo izpustili.

“Možnosti so z vsakim mesecem manjše. Vemo, da nekaj šteje tudi načelnost,” pa pravi in dodaja, da se bodo morali odločiti. “Čim prej bi bilo dobro. Čakanje v nedogled in ta neodločnost, ljudje to spremljajo in želijo vedeti. Nekateri so rekli, da smo mi to podpisali prezgodaj, ni prezgodaj, ljudje morajo že danes vedeti, kje je kdo in kaj kdo zastopa,” je še rekel.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!