Nič več karantene za cepljene v primeru visoko tveganega stika

Koronavirus 15. Okt 202120:41 > 22:54 0 komentarjev
Cepljenje v Franciji
Stephane Mahe/REUTERS

Vlada je na današnji dopisni seji sledila predlogu NIJZ in sklenila, da iz odloka o izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe črta pogoj obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje kot svetovalno telo NIJZ na področju cepljenja, je namreč sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek.

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19.

Kot so sporočili po dopisni seji, sprememba temelji na predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se v odloku črta obdobje trajanja vzpostavitve zaščite po cepljenju proti covid-19, ki je bilo določeno na devet mesecev. O trajanju zaščite po cepljenju proti covidu-19 je namreč posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje kot svetovalno telo NIJZ na področju cepljenja, po razpravljanju 20. septembra letos sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek, so sporočili z vlade.

Sprememba odloka bo začela veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Po spremembi za cepljene prebivalce v primeru visoko tveganega stika s covid-19 karantena ne bo potrebna.

Nedobavljena cepiva bomo donirali v Covax

Vlada je na današnji seji odločala tudi o tem, da se preostale dobave cepiva Vaxzevria, proizvajalca AstraZeneca, ki jih je Republika Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in še niso bile dobavljene v Republiko Slovenijo donira v instrument Covax, ki bo nato poskrbel za ustrezno razporeditev cepiv med državami in dostavo v ciljne države. Kot so sporočili po seji, gre za predvidoma 578.336 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca.

“Medtem ko države članice EU in druge razvite države učinkovito nadaljujejo s cepljenjem svojega prebivalstva, je delež precepljenih v državah v razvoju zanemarljiv,” so ob tem zapisali. “Na globalni ravni so potrebe in interes za cepljenje s cepivom Vaxzevria še vedno relativno visoki, zato se predlaga, da se preostale dobave cepiva Vaxzevria, proizvajalca AstraZeneca, ki jih je Republika Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in še niso bile dobavljene v Republiko Slovenijo, donira v instrument Covax,” so dodali.

Covax predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni. Ustanovljen aprila 2020 kot odziv na pandemijo covid-19, predstavlja enega izmed stebrov zagotavljanja enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na globalni ravni, so še zapisali na vladi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!