NIJZ bi rad pospešil cepljenje proti HPV, predlaga razširitev

Slovenija 02. Apr 202306:22 3 komentarji
cepljenje otrok
PROFIMEDIA

Nacionalni inštitut za javno zdravje v predlogu programa cepljenja za leto 2023, ki so ga ta teden poslali ministrstvu za zdravje, predlaga razširitev cepljenja proti HPV za dečke. Prav tako predlagajo uvedbo novega brezplačnega cepljenja proti pasovcu, pa tudi spremembo pri časovnici nekaterih obveznih cepljenj pri šolarjih.

Strokovnjaki z NIJZ ministrstvu predlagajo, naj zagotovi dodatna sredstva za cepljenje proti okužbi z virusom HPV za fante.

Cepljenje proti temu spolno prenosljivemu virusu, ki poleg raka materničnega vratu povzroča tudi nekatere vrste rakov, ki se pojavljajo pri obeh spolih, je za fante po vsej državi brezplačno od leta 2021.

Ker bodo po novem šolarji prvi sistematski zdravniški pregled opravili šele v drugem razredu in ne prvem, kot je veljalo do zdaj, se bo ob tej priložnosti po predlogu NIJZ zgostilo več cepljenj.

Na sistematskem pregledu v drugem razredu naj bi tako otroci dobili tako tretji odmerek cepiva proti hepatitisu B, ki je bil do zdaj predviden v prvem razredu osnovne šole, hkrati pa bodo cepljeni tudi s cepivom proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju, ki je bilo zdaj predvideno v tretjem razredu.

Trenutno je cepljenje predvideno pri sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole. NIJZ pa z namenom, da bi zaščitili večji del fantovske populacije, predlaga dodatno vključitev vsaj ene srednješolske generacije.

V predlogu programa cepljenja, glede katerega bo zadnjo besedo imeli ministrstvo, se NIJZ zavzema tudi za uvedbo brezplačnega cepljenja proti pasovcu za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Gre za izjemno boleče kožne mehurje, ki jih povzroča virus varicela zoster, isti virus, ki povzroča norice pri otrocih in ki lahko ostane v telesu tudi po preboleli okužbi. Pogosto so na udaru ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Tem želi zdaj NIJZ cepivo ponuditi brezplačno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje