NIJZ bo podatke o covidu-19 zbiral še vsaj pol leta

Koronavirus 14. Dec 202317:43 0 komentarjev
covid 19, korona virus, test, pozitiven
PROFIMEDIA

Vlada je podaljšala ukrep zbiranja podatkov o hospitaliziranih bolnikih, obolelih za covidom-19, za pol leta. Zadnji podatki NIJZ za teden med 27. novembrom in 3. decembrom sicer kažejo, da je bilo zaradi resnih akutnih okužb dihal v 26 slovenskih bolnišnicah sprejetih 280 bolnikov. Umrlo je 20 bolnikov s covidom-19.

Vlada je na današnji seji podaljšala ukrep zbiranja podatkov o hospitaliziranih bolnikih, obolelih za covidom-19.

Omenjene podatke bodo tako na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zbirali še v naslednjih šestih mesecih.

Gre za podaljšanje ukrepa iz zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva. Kot so sporočili po seji vlade, NIJZ namreč meni, da je vzpostavljeni sistem epidemiološkega spremljanja hudo potekajočih okužb dihal v slovenskih bolnišnicah treba ohraniti in ga v nespremenjenem obsegu izvajati tudi v letu 2024.

Namen podaljšanja ukrepa je tako načrtovanje ukrepov ali programov za varstvo prebivalstva pred covidom-19 in in okužbami s koronavirusom. Hkrati se bodo tedensko zbirali podatke o resnih akutnih okužbah dihal, ki zahtevajo sprejem v bolnišnico. S tem vlada sledi tudi priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, so še zapisali.

Zadnji podatki NIJZ za teden med 27. novembrom in 3. decembrom sicer kažejo, da je bilo zaradi resnih akutnih okužb dihal v 26 slovenskih bolnišnicah sprejetih 280 bolnikov. Od teh jih je bilo 272 testiranih na covid-19 in 77 (28 odstotkov) potrjenih primerov covida-19. Kot še kažejo podatki, med slednjimi ni bilo nikogar, ki bi bil cepljen in bi prejel zadnji odmerek cepiva v zadnjih šestih mesecih.

V enotah intenzivnega zdravljenja teh bolnišnic je bilo v tem času zaradi resnih akutnih okužb dihal sprejetih deset bolnikov. Vse so testirali na covid-19, od tega je bilo šest pozitivnih.

Umrlo je 20 bolnikov s covidom-19, od tega jih je bilo osem sprejetih zaradi resnih akutnih okužb dihal.

Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 159 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je bilo 41 sprejetih zaradi resnih akutnih okužb dihal. Sprejetih je bilo tudi 71 bolnikov s potrjenim covidom, ki pa niso bili sprejeti zaradi okužb dihal, temveč zaradi drugih razlogov. Pri 56 bolnikih, ki so bili sprejeti zaradi drugih razlogov in so bili v času sprejema v inkubaciji, se je covid-19 razvil med hospitalizacijo, 49 pa se jih je predvidoma okužilo v bolnišnici, še kažejo podatki NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!