NIJZ: kombiniranje cepiv možno ob soglasju in štiritedenskem presledku

Koronavirus 09. Jul 202119:08 0 komentarjev
cepljenje
Lee Smith/REUTERS

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je posodobil priporočila glede cepljenja proti covidu-19, v katerih navaja, da se praviloma za drugi odmerek uporabi cepivo istega proizvajalca. Če posameznik želi nadaljevati cepljenje proti covidu-19 z drugim cepivom, mora izpolniti izjavo, med obema odmerkoma cepljenja pa morajo preteči štirje tedni.

Ob tem je NIJZ pripravil izjavo o prejemu druge vrste cepiva za drugi odmerek cepljenja proti covidu-19, v katerem potrjuje, da je seznanjen s tem, da mešane sheme cepljenja veljajo kot uporaba cepiva zunaj okvira dovoljenja za promet, pri čemer pa raziskave kažejo, da se pri mešanih shemah lahko pojavi nekoliko več neželenih učinkov, kot če oseba prejme dva odmerka cepiva istega proizvajalca.

“Izjavljam, da se zamenjava cepiva opravi na mojo željo in s podpisom na tem obrazcu podajam soglasje, da želim za drugi odmerek prejeti mRNA cepivo ter sprejemam odgovornost za svojo odločitev,” je še navedeno v izjavi.

V posodobljenih priporočilih za cepljenje je sicer tudi navedeno, naj osebe, ki so dokazano zbolele za covidom-19 po cepljenju s prvim odmerkom, prejmejo drugi odmerek v šestih mesecih po začetku bolezni. Podatka o tem, koliko je primerov, da se posameznik kljub cepljenju proti covidu-19 okuži z novim koronavirusom, na NIJZ sicer nimajo.

V posvetovalni skupini mešanja cepiv še ne priporočajo

Posodobljena priporočila se nanašajo tudi na cepljenje nosečnic. Za njih je priporočljiva uporaba mRNK cepiv, ker je za ta cepiva trenutno na voljo največ podatkov o varnosti in učinkovitosti pri nosečnicah. Če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva AstraZeneca, zanosi, se za drugi odmerek uporabi mRNK cepivo.

Kombiniranje cepiv različnih proizvajalcev je v četrtek v izjavi medijem komentirala tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović. Dejala je, da mešanja cepiv proti covidu-19 v posvetovalni skupini za zdaj ne bodo priporočili.

Zadržkov glede tega sicer v stroki ni, kljub temu pa za zdaj ne bodo izdali širšega priporočila, da bi vse ljudi, ki so pri prvem odmerku prejeli cepivo AstraZeneca, ob drugem cepljenju prejeli mRNK cepivo (Pfizer ali Moderna). Kot razlog je navedla neposredne stranske učinke, ki se pojavijo takoj po cepljenju. Ti so namreč pri cepljenju s cepivom AstraZenece močnejši po prvem odmerku, pri cepljenju z mRNK cepivi pa ob drugem odmerku. Ker še ni dovolj raziskav o tem, kakšni so učinki po posameznem odmerku pri cepljenju z dvema različnima vrstama cepiv, bodo za zdaj sledili stališčem Evropske agencije za zdravila.

Pri cepljenju z AstraZeneco zaščita takoj po drugem odmerku

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je danes poudaril, do bodo glede možnosti izbire cepiva za cepljenje z drugim odmerkom sledili stroki in ob tem spomnil na četrtkovo izjavo Beovićeve.

Vlada pa je danes na dopisni seji sklenila, da se dopolni odloka o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju v delu, kdaj nastopi zaščita, če se oseba cepi s kombinacijo dveh različnih cepiv.

Če je oseba prvič prejela odmerek cepiva AstraZenece, se zaščita vzpostavi takoj po prejemu drugega odmerka, če je v roku 28 do 84 dni prejela drugi odmerek Pfizerja ali Moderne. Spremembi odlokov začneta veljati v ponedeljek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!