Nika Kovač toži Vinka Vasleta, inštitut napovedal ukrepanje zoper podobne zapise

Slovenija 26. Jan 202214:56 > 15:15 13 komentarjev
Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je proti Vinku Vasletu vložila tožbo zaradi žaljivega zapisa na Twitterju. V inštitutu so napovedali, da bodo ukrepali tudi zoper zapise, v katerih so jim člani SDS pripisovali odgovornost za grozilna pisma, ki so jih prejeli člani te stranke.

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, je vložila tožbo proti Vinku Vasletu zaradi njegovega zapisa na družbenem omrežju Twitter. V njem je novinar Nove24TV Vasle zapisal: “Kaj ti je deklica, da si tak fuknjena? Nič mi ni, sam tableta mi včas popusti.”

Kovač je napovedala, da bo podobno ravnala tudi v primerih ostalih podobnih zapisov. “Bulija premagamo tako, da o njem spregovorimo in se mu upremo,” je zapisala.

Najprej zapisi o našem videzu in starosti, nato o povezavah z grozilnimi pismi

Intenzivni napadi na inštitut so se po besedah Kovač začeli pred 14 dnevi, ko so lansirali kampanjo, ki poziva k udeležbi na volitvah. “Na Twitterju in Facebooku so se začele pojavljati pripombe o našem videzu in starosti, da smo čudni in neizkušeni,” je na novinarski konferenci povedala Kovač. Nato pa so se pojavili zapisi, ki inštitut povezujejo z grozilnimi zapisi.

Poslanki SDS Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec so v zapisih na Twitterju namigovale, da naj bi bil inštitut vpleten v grozilna pisma, ki so jih prejeli poslanci te vladne stranke. Škrinjar je na primer objavila fotografijo grozilnega pisma in dopisala: “Eden od teh aktivistov je na terenu že opravil svojo nalogo. Danes sem dobila to v nabiralnik.”

“Naše aktiviste je obtožila brez vseh dokazov,” je na novinarski konferenci poudarila Sara Ugrin in dodala: “Ocenjujemo, da dejanje škodi našemu dobremu ugledu in imenu,” je povedala

Na enak način je odgovornost za grozilna pisma inštitutu pripisala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, na vpletenost inštitut v pošiljanje pisem pa je v izjavah za medije namigovala še poslanka SDS Alenka Jeraj.

Inštitut napoveduje tožbe

“To so mehanizmi, ki poskušajo utišati kritične glasove. Zato smo se odločili za ukrepanje,” je pojasnila Mojca Lukan. Takšne komentarje je treba obravnavati resno, glede odločitve za pravno ukrepanje dodaja Kovač. “Tovrstni tviti prizadenejo, imajo vpliv na vsakdan. Hkrati pa imajo širše družbeno sporočilo – napadajo marginalizirane družbene skupine, postavljajo diskurzivne standarde in delajo tovrstno napadanje soljudi sprejemljivo,” je povedala Nika Kovač.

Inštitut je na sodišče glede izjav Škrinjar, Godec in Jeraj vložil zahtevo, da se jim tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, je pojasnil zastopnik inštituta Dino Bauk. Sodišče so pozvali tudi k ugotovitvi odškodninske odgovornosti za škodo, ki je nastala na ugledu in dobrem imenu inštituta. Zoper Vasleta so vložili zasebno tožbo v kazenskem postopku zaradi razžalitve.

Inštitut je na Twitterju sicer napovedal še vložitev tožbe proti občinskemu svetniku Občine Bled in članu SDS Janezu Brencetu.

“Nikoli ne bomo širili sovraštva. Bomo pa ustavljali vse, ki bodo o nas širili neresnice,” je sporočila Nika Kovač.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje