Nizozemski letalski prevoznik testira električno letalo Pipistrela

Slovenija 01. Sep 202315:13 1 komentar
Pipistrel
Denis Sadiković/N1

Električno letalo slovenskega podjetja Pipistrela preizkuša nizozemska letalska družba KLM Royal Dutch Airlines. Modela velis electro za zdaj ne bodo vključili v redno floto, vendar verjamejo, da bodo električna letala v prihodnosti postala nepogrešljiv del razvoja letalstva.

Osemnajst učnih poletov so opravili v ponedeljek in torek v sodelovanju z gostujočimi strokovnjaki.

“Ti testni poleti so nam omogočili edinstven vpogled v celoten sistem logistike električnega letenja in v izzive, ki jih takšno letenje predstavlja,” so v KLM zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Model velis electro ajdovske družbe Pipistrel, ki je od lani v večinski lasti ameriškega Textrona, je po navedbah KLM prvo in edino certificirano električno letalo na svetu. Dvosedežno letalo ima doseg 50 minut z dodatnimi desetimi minutami rezerve. Njegovi leti sicer ne bodo vključeni v mrežo destinacij KLM, vendar pa letalska družba že išče način, kako bi lahko električno letenje vključili v prihodnje vozne rede.

Kot so ob tem poudarili v nizozemski družbi, strokovnjaki že napovedujejo, da bo do leta 2035 morda na voljo električno letalo, ki bo lahko prevažalo od 50 do 100 potnikov in bo imelo doseg 90 minut. “Ob pogledu na prihodnost letov brez izpustov KLM podpira različne tehnologije in inovacije hkrati. S partnerji iz domačega sektorja in tujine raziskujemo lete na elektriko, vodik in hibridne oblike ter ugotavljamo, kako bi lahko pospešili ta razvoj,” so zapisali.

Za doseganje zastavljenih okoljskih ciljev v družbi sicer med drugim uporabljajo trajnostno gorivo, obenem pa porabo goriva zmanjšujejo z obnavljanjem flote in bolj učinkovitim poslovanjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje