NLZOH se vendarle ne bo preselil iz Maribora v Ljubljano

Slovenija 22. Jun 202220:54 > 20:56 0 komentarjev
NLZOH
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Svetniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so na prvi izredni seji preklicali sklep s petkove seje o premiku sedeža zavoda iz Maribora v Ljubljano. Prav tako so izglasovali spremembe sklepa o ustanovitvi, ki uvajajo dvotirno vodenje zavoda z generalnim in strokovnim direktorjem, so sporočili iz NLZOH.

Svetniki so sklep o premestitvi sedeža v Ljubljano na predlog predsednika sveta Luke Kajtna sprejeli v petek. STA je na Kajtno naslovila vprašanja o razlogih za odločitev o vrnitvi sedeža NLZOH v Maribor le nekaj dni po sklepu o premestitvi sedeža v Ljubljano, odgovore še čaka.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je v ponedeljek sklep sveta o premestitvi sedeža v Ljubljano označila za nepremišljen in škodljiv. Na premierja, ministra za zdravje in župana Maribora sta s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda naslovili pisma, v katerih sta bili do odločitve kritični. Na današnji seji so svetniki glasovali in sprejeli tudi predlog predstavnikov vlade o spremembah sklepa o ustanovitvi NLZOH, ki uvaja dvotirno upravljanje zavoda z generalnim in strokovnim direktorjem. Spremembe sklepa o ustanovitvi mora sicer potrditi še vlada.

Tri svetnice so pred tem predlagale, da bi se rok za podajanje pripomb na druge predlagane spremembe sklepa o ustanovitvi NLZOH podaljšal, a predlog ni bil sprejet, saj so predstavniki vlade glasovali proti. V NLZOH ob tem izražajo skrb, da kljub prizadevanju predstavnice zaposlenih v svetu Mojce Fašmon Durjava na dnevni red seje ni bila uvrščena točka obravnave nakupa nepremičnine v Celju, katere pobudniki so bili zaposleni NLZOH iz Celja in predstavnice uporabnikov v svetu zavoda Brede Kutin.

Kot pojasnjujejo, je bila točka uvrščena že na dnevni red tretje redne seje, a so jo takrat štirje predstavniki vlade brez obrazložitve zavrnili. Predstavnica zaposlenih v svetu je takrat odločitev ocenila kot škodljivo, danes pa spet poudarila, da zadeva zahteva takojšnjo obravnavo. Predsednik sveta zavoda Kajtna je dejal, da bodo točke, vezane na zamenjave prostorov v Celju, obravnavane na eni od naslednjih rednih sej sveta.

Zaradi izteka najemne pogodbe trenutnih prostorov laboratorija v Celju je po navedbah NLZOH nujna selitev laboratorija najpozneje do 30. aprila 2023. Kot so poudarili, so si prizadevali za nakup nepremičnine na Gregorčičevi ulici v Celju, a jo je zaradi solastninske pravice odkupil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. “Po strokovni presoji potrebnih investicijskih vlaganj in urejene namembnosti so se kot najustreznejši za nemoteno nadaljevanje dejavnosti NLZOH v Celju izkazali prostori na Ljubljanski 20b,” so pojasnili.

Ker trenutna ponudba za nakup nepremičnine na tem naslovu velja le do 10. julija, bi nepravočasna obravnava nakupa lahko pomenila višanje cene odkupa, v najslabšem primeru pa celo nezmožnost odkupa, kar bi ogrozilo delovanje laboratorija, s tem pa tudi nemoteno skrb za javno zdravje ljudi v regiji, še navajajo na NLZOH.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!