Nosilka liste Svobode Joveva. Merlo po umiku: Od svojih načel ne odstopam

Slovenija 22. Apr 202419:38 24 komentarjev
Irena Joveva
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nosilka liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah bo Irena Joveva. Aleksandra Merla, ki so ga v zadnjih tednih omenjali na tem mestu, pa ni na listi. Kako zadeve komentira Merlo?

Medtem ko so v Gibanju Svoboda doslej kot nosilca svoje liste za evropske volitve navajali ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, je danes zgodaj popoldan po političnih kuloarjih zakrožila informacija, da bo prvo mesto zasedla dosedanja evropska poslanka Irena Joveva.

Po besedah naših virov je ta informacija zakrožila, še preden je bila s spremembo na listi seznanjena Joveva. Po novem pa na listi ni več Merla. Kot nam je dejal, je bil s tem, da ne bo nosilec liste, seznanjen šele danes zvečer. “Očitno so se stvari spremenile, sam pa imam svoja načela, od katerih ne odstopam. Pričakoval sem, da bom lahko kot senior v skupini za evropske volitve še kaj prispeval, če pa tega ne želijo, tudi nič hudega. Pač ne bom kandidiral,” je dejal Merlo in dodal, da z njegove strani ni nobenih zamer.

Ob tem, da z zamenjavo mest nista bila seznanjena niti Joveva niti Merlo, se postavlja vprašanje, kako komunicirajo v Gibanju Svoboda. Na nedavnem festivalu Svobode so sicer kot svoje kandidate za evropske volitve poleg Merla in Joveve predstavili še vodjo strankinega pomladka Mateja Graha, poslance državnega zbora Tamaro Vonta, Janjo Sluga in Uroša Brežana, državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mašo Kociper in Vojka Volka ter obrambnega ministra Marjana Šarca.

Novinec na listi je tako danes, očitno namesto Merla, nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki pa bo na četrtem mestu. Na drugem mestu liste bo Matej Grah, na tretjem pa Janja Sluga. Lebnu sledi Tamara Vonta, nato pa so Marjan Šarec, Maša Kociper, Vojko Volk in na zadnjem mestu Uroš Brežan.

Joveva je danes dejala, da verjame v listo Gibanja Svoboda, ker je izvrstna, kompetentna, zelena in mlada. Prav tako zaupa volilkam in volilcem, da bodo prepoznali ves potencial, ki ga lista ima. Zagotovila je, da ne bodo nabirali cenenih političnih točk na plečih ljudi, na manipulacijah, strahovih, lažeh, populizmu in skrajnostih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje