Svoboda določila zgolj sedem kandidatov. Kdo bo na listi za evropske volitve?

Slovenija 27. Mar 202419:23 11 komentarjev
Stranka gibanje svoboda
Borut Živulović/BOBO

Organi Gibanja Svoboda so danes potrjevali kandidate za evropske volitve. A so doslej določili le sedmerico. Med njimi je za zdaj najvišje uvrščen ginekolog in direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, na zadnje mesto pa aktualni evroposlanec Svobode Klemen Grošelj. Kdo so ostali kandidati?

V izvršnem odboru in svetu Gibanja Svoboda so danes podali soglasje sedmim evidentiranim kandidatom za poslance v Evropskem parlamentu. Po besedah predsednice sveta stranke Nataše Avšič Bogovič je izvršni odbor predsednika Svobode Roberta Goloba pooblastil, da v prihodnjih dneh opravi dodatne pogovore za popolnitev liste, tako da bodo na evropskih volitvah nastopili z devetimi kandidati.

O imenih Avšič Bogovič ni želela govoriti, je pa potrdila, da sta med kandidati aktualna evroposlanca iz vrst Svobode Klemen Grošelj in Irena Joveva, ki sta bila v Bruselj izvoljena še na listi LMŠ. Dejala je tudi, da končnega vrstnega reda na listi še niso določili.

Po naših informacijah so poleg Grošlja in Joveve danes potrdili ginekologa Aleksandra Merla, poslanko Tamaro Vonta in poslanca Uroša Brežana, ki je bil v preteklosti minister za naravne vire in prostor, pa vodjo strankinega podmladka Mateja Graha, menda pa še državno sekretarko v kabinetu premierja Goloba Mašo Kociper. Merlo naj bi bil med sedmerico potrjenih kandidatov na prvem mestu, sledila naj bi Joveva, Grošelj pa naj bi bil na zadnjem mestu. A naj ne bi bilo nujno, da bodo danes potrjeni kandidati na koncu uvrščeni od prvega do sedmega mesta, temveč se lahko tudi premaknejo in prvo, morda pa tudi drugo mesto zasede nekdo, ki ga danes še niso potrdili.

Imenovanje zgolj sedmih kandidatov nekateri naši sogovorniki sicer ocenjujejo tudi kot znak, da Gibanje Svoboda nima prav obsežnega kadrovskega bazena in da se bo torej Golob v prihodnjih dneh trudil poiskati še kakšno bolj zveneče ime.

Nataša Avšič Bogovič je sicer povedala, da je bila razprava na današnjih sejah organov stranke pestra, celotna lista pa da bo potrjena na festivalu stranke v začetku aprila.

Svet Gibanja Svoboda je na predlog predsednika Roberta Goloba na mesto podpredsednika stranke imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje