Jure Leben se seli v kabinet predsednika vlade Roberta Goloba

Slovenija 10. Jun 202416:52 9 komentarjev
Jure Leben
Foto:/BOBO

Vlada je za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba imenovala Jureta Lebna. Zadolžen bo za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami. Leben, ki je bil v času vlade Marjana Šarca minister za okolje, je bil sicer kandidat Gibanja Svobode na nedeljskih evropskih volitvah.

Vlada je Jureta Lebna na mesto državnega sekretarja imenovala na današnji dopisni seji, mandat mu bo začel teči od jutri dalje.

Leben, ki je na nedeljskih evropskih volitvah nastopil kot kandidat Gibanja Svobode, je bil sicer konec lanskega leta v igri za novega ministra za naravne vire in prostor, potem ko je predsednik vlade Robert Golob s tega mesta razrešil Uroša Brežana.

Čeprav sta bila kandidata dva – poleg Lebna še takratni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak, je bilo v Gibanju Svoboda slišati, da se je premier Golob že odločil za Lebna, a si je pozneje očitno premislil.

Na to bi lahko pomembno vplivalo dejstvo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) novembra lani ugotovila, da je Leben kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo kršil integriteto.

Novi minister je tako postal Jože Novak.

Jure Leben je bil v času vlade Marjana Šarca že minister za okolje, kasneje je ustanovil svojo stranko Z.dej in jo pred lanskimi volitvami prepustil Robertu Golobu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje