Poslanci potrdili: Franc Props in Jože Novak sta nova ministra

Slovenija 07. Dec 202306:38 > 16:38 10 komentarjev

Na izredni seji so poslanci potrdili Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. Oba sta že prisegla pred DZ.

Z 49 poslanskimi glasovi za in 26 proti sta bila Jože Novak in Franc Props imenovana za nova ministra. Novak je postal minister za naravne vire in prostor, Props pa minister za javno upravo. Oba sta že prisegla pred Državnim zborom.

Ministrska kandidata sta v torek prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Novi minister za javno upravo Franc Props, doslej sicer aktualni poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov.

Doslej aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak, ki se je zdaj zavihtel na čelo tega resorja, pa je med glavnimi cilji izpostavil izboljšanje upravljanja voda in odpornosti na podnebne spremembe.

“Gre za izkušena strokovnjaka, ki sta se celotno poklicno pot izmenjevala med zasebnim sektorjem in javno upravo. Dobro poznata delovanje in ustroj obeh sistemov,” je v državnem zboru pred potrjevanjem kandidatov dejal premier Robert Golob.

Novak: “Sem človek dejanj”

Novi minister za naravne vire in prostor Jože novak je med prvimi nalogami po imenovanju izpostavil izvedbo ukrepov za popoplavno obnovo, ki bodo po njegovih besedah zahtevni in obsežni, lotiti pa se jih morajo takoj. Pomembne so tudi administrativne razbremenitve. Imen v ožji ekipi še ni razkril, je pa napovedal okrepitev ekipe na ministrstvu.

“Sem človek projektov in inženirski človek, tako da se bom še navadil tega političnega jezika, ki ga ne znam najbolje,” je v izjavi v DZ po današnji potrditvi za ministra dejal dosedanji državni sekretar na tem ministrstvu Novak.

Med prvimi ukrepi ministrstva pod njegovim vodstvom mora biti po njegovih besedah pomoč tistim, ki so v avgustovskih poplavah ostali brez domov oziroma so ti tako poškodovani, da bivanje v njih ne bo več mogoče. Poudaril je, da je treba ukrepe za popoplavno obnovo izvesti tako, da bodo pripomogli k dolgoročnemu izboljšanju upravljanja voda.

Pričakuje, da mu bo z ekipo uspelo zmanjšati administrativne obremenitve do te mere, da bodo izboljšave zaznavali tudi državljani.

Podrobnosti o svoji ožji ekipi še ni razkril. Napovedal je, da bo najprej predlagal državnega sekretarja, pristojnega za vode, nato pa še za prostor. Vlada je nekaj ur kasneje na dopisni seji na mesto državne sekretarke imenovala Lidijo Kegljevič Zagorc.

Obstoječo ekipo na ministrstvu namerava Novak sicer okrepiti za še bolj učinkovito delo. Prepričan je, da bo uspešno sodeloval tudi z drugimi ministrstvi. Pri tem je izpostavil predvsem ministrstva za infrastrukturo, za okolje, podnebje in energijo ter za digitalno preobrazbo.

Novak v vlado Roberta Goloba prihaja v kvoti Gibanja Svoboda. Na tej funkciji bo nasledil Uroša Brežana, ki je po izgubi premierjevega zaupanja odstopil.

Jože Novak
Jože Novak (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Props: Najtrši oreh bržkone pogajanja s sindikati javnega sektorja

Novi minister za javno upravo Franc Props, ki ministrsko funkcijo nastopa na dan, ko del sindikatov javnega sektorja na svoje zahteve opozarja tudi s protestnim shodom, obljublja intenzivna nadaljnja pogajanja z njimi. Ta sicer že tečejo, rezultat oziroma dinamika pogajanj pa ni odvisna zgolj od vladne strani, je vnovič poudaril po imenovanju.

Novoimenovani minister Props je sicer v izjavi po zaprisegi v DZ med prednostnimi nalogami svojega ministrovanja izpostavil reševanje kadrovske slike v javnem sektorju ter odpravo birokratskih ovir, ob čemer je kot ključne izpostavil tudi spremembe zakona o splošnem upravnem postopku. Te morajo odgovarjati na izzive in potrebe sodobnega časa, je navedel.

Najtrši oreh, ki ga bo moral streti, pa bodo bržkone pogajanja s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Props napoveduje, da bodo na ministrstvu pogajanja intenzivno nadaljevali takoj.

Prav danes je sicer del sindikatov po večmesečnih pogajanjih in vse večjem nezadovoljstvu na svoje zahteve opozoril tudi s protestnim shodom, na katerem so vlado opozorili, da je dovolj praznih obljub ter da je nastopil čas, da dane zaveze izpolni. Props je ob tem dejal le, da pogajanja s sindikati tečejo, tako o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju kot tudi o uskladitvi plač z inflacijo. Če ta ne bi tekla, bi lahko našli razlog za protest sindikatov, je ocenil.

Franc Props
Franc Props (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Zatrdil je, da spoštuje zahteve sindikatov kot tudi, da na ministrstvu delajo korake k izpolnjevanju vsaj dela njihovih zahtev. “Treba pa je vedeti, da rezultat oziroma dinamika ni odvisna samo od vladne strani, ampak tudi od druge, ki jo predstavljajo sindikati,” je poudaril.

Jasnega odgovora, kako bodo potekala nadaljnja pogajanja in kako se bodo poskušali izogniti temu, da bi bili po novem letu prisiljeni v ločena pogajanja z zdravniki in šolniki, novi minister za javno upravo ni podal. “Pogajali se bomo, da dosežemo, kar je bil na začetku dogovorjen skupni cilj,” je dejal.

Glede pogajanj o uskladitvi plač z inflacijo pa je napovedal, da bo pri teh tudi v nadaljevanju sodeloval finančni minister Klemen Boštjančič, ki je resor začasno vodil po odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Ta je odstopila po zapletanju s pojasnjevanjem visokih stroškov službene poti in branjenjem pred očitki o netransparentnosti pri razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Dosedanji poslanec Svobode tudi v vlado Roberta Goloba prihaja v kvoti Gibanja Svoboda, z današnjim imenovanjem pa mu je poslanska funkcija prenehala. Glede na volilne rezultate bi ga v poslanskih klopeh lahko nasledil Jernej Žnidaršič iz volilnega okraja Sevnica.

Na mesto državnih sekretarjev je vlada na dopisni seji ponovno imenovala Mojco Ramšak Pešec in Jureta Trbiča, ki sta ti mesti zasedala že prej.

Golob: kandidata ustrezata vsem kriterijem

Props je poklicno pot po Golobovih besedah začel kot strokovnjak v podjetju za upravljanje nepremičnin SPL, kjer se je med drugim ukvarjal z informacijskim sistemom, standardi kakovosti in projektiranjem. Kariero je nadaljeval na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je prvič od znotraj spoznal sistem javne uprave. Pozneje je prevzel menedžerski položaj v podjetju SPL, nakar je bil dve leti načelnik Upravne enote Litija. “Na ta način je imel možnost javni sektor spoznati z obeh plati, tako z uporabniške kot tudi z upravljavske, in to je zaznamovalo njegovo celotno poklicno pot,” je dejal premier.

Franc Props
Franc Props (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zadnje leto in pol je bil poslanec državnega zbora. “S tem je postal tudi politik in imenovanje za ministra, če bo do njega prišlo, je nadaljevanje te njegove politične poti,” je o Propsu povedal premier Golob in ocenil, da zato ustreza vsem kriterijem za ministra v vladi.

Po njegovih besedah je bila podobna tudi Novakova poklicna pot. Diplomirani krajinski arhitekt je začel na uradu za prostorsko planiranje kot strokovnjak za prostor, nato se je pridružil vladi, kjer je bil nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor. “Takrat sem imel to srečo, da sem bil tudi sam njegov kolega,” je dejal. Kariero je nadaljeval v zasebnem sektorju, kjer se je ukvarjal z razvojem gradbenih projektov v turizmu in nepremičninah. Pozneje se je med drugim zaposlil na ministrstvu za finance, kjer je vodil projekt evidentiranja nepremičnin z namenom vzpostavitve osnove za morebitni nepremičninski davek. Nato je spet delal v zasebnem sektorju, oktobra pa je postal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Jože Novak
Jože Novak (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Zaradi vseh teh izkušenj je bil najboljši kandidat za državnega sekretarja. Poprijel je za popoplavno obnovo in rezultati so danes tudi vidni,” je dejal premier. Poudaril je, da je Novak tudi izjemno izkušen strokovnjak za zakonodajo s področja prostorskega načrtovanja in voda. “In ravno to je tisto, kar bo glavna prednostna naloga njegovega udejstvovanja na ministrskem mestu,” je med drugim dejal premier Golob.

V koalicijskih poslanskih skupinah so že pred glasovanjem obema kandidatoma napovedali soglasno podporo. Ob tem pa so opozorili na izzive, ki so pred njima. Propsa čaka zahtevno nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja, saj da so javni uslužbenci izjemno nezadovoljni. Novak pa se bo mogel spopasti predvsem s težavami na področju protipoplavne obnove in razvoja, saj da mora Slovenija vzpostaviti sistem, ki bo kos vsakokratnim ujmam.

V SDS in NSi so pred glasovanjem napovedali, da kandidatov ne bodo podprli. V SDS so bili kritični do njunih predstavitev pred odbori, kjer da kandidata nista podala prepričljivih rešitev, v NSi pa ob izzivih resorjev pričakujejo rešitve kandidatov.

Seja dz, na kateri glasujejo o kandidatih za ministra
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje