Pripravljeni predlogi za imenovanje Propsa, Adamiča in Lebna

Slovenija 30. Nov 202319:29 9 komentarjev
Robert golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Premier Robert Golob naj bi jutri v državni zbor poslal predloga za imenovanje Franca Propsa na čelo ministrstva za javno upravo in Jureta Lebna za ministra za naravne vire in prostor. Dvoma, da bo za tretjega manjkajočega ministra, ki bo prevzel vodenje resorja za kmetijstvo, predlagal Vojka Adamiča, ni, bi pa utegnil premier zaradi odsotnosti kandidata predlog za imenovanje v državni zbor poslati nekaj dni kasneje.

Predsednik vlade Robert Golob se je po informacijah N1 že odločil, koga bo predlagal na tri izpraznjena ministrska mesta. Kot smo poročali včeraj, bo vodenje ministrstva za javno upravo prevzel poslanec iz vrst Gibanja Svoboda Franc Props, vodenje kmetijskega resorja pa upokojeni major Vojko Adamič.

Še danes zjutraj pa je koalicijskim partnerjem premier omenjal, da sta v igri za ministra za naravne vire in prostor dva kandidata, in sicer nekdanji minister za okolje Jure Leben in državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Jože Novak.

Po naših informacijah je na predlogu, ki naj bi ga premier jutri poslal v državni zbor, zapisano ime Jure Leben, a naj bi nekateri pogovori še potekali. Bi se pa utegnilo zgoditi, da predsednik vlade jutri v parlament še ne bo poslal predloga za imenovanje Vojka Adamiča na čelo kmetijskega resorja, saj je ta zaradi prej dogovorjenih obveznosti trenutno v tujini.

Franc Props
Franc Props (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Franc Props, magister poslovodenja in organizacije, je pred lansko izvolitvijo v državni zbor dve leti vodil upravno enoto Litija.

Vojko Adamič je upokojeni major, ki je na Biotehnični fakulteti v Ljubljani študiral zoologijo. Aktiven je med seniorji Svobode, lani pa se je na lokalnih volitvah neuspešno potegoval za župana Ivančne Gorice. Pred leti je za program Ars dejal, da je ljubitelj živali in da ima doma trop stotih koz. “To je moj dolgoletni konjiček, ki je zdaj postal čista profesionalna dejavnost v času, ko uživam pokoj. Zdaj je pač treba čas, ki je na razpolago, izkoristiti,” je izjavil.

Vojko Adamič
Vojko Adamič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Jure Leben je bil v času vlade Marjana Šarca že minister za okolje. S te funkcije ga je odnesla afera mekete drugega tira. Kasneje je ustanovil svojo stranko Z.dej in jo pred lanskimi volitvami prepustil Robertu Golobu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sicer pred slabim mesecem sporočila, da je Leben kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo kršil integriteto, vendar pa ugotovitve še niso pravnomočne.

KPK je postopek zoper Lebna vodila v zvezi z njegovim delovanjem pri obravnavi vloge za javno-zasebno partnerstvo za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Prijavo so dobili leta 2022. Leben ugotovitve KPK ni želel komentirati, po informacijah STA pa gre za najemno pogodbo z družbo Aerodrom Maribor, prek katere je bilo podjetje SHS Aviation, za katerim je stal kitajski kapital, med marcem 2017 in januarjem 2019, ko je pogodbo odpovedalo, najemnik letališke infrastrukture ter pripadajoče opreme.

Jure Leben
Jure Leben (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje