Premier koalicijo seznanil, da Šinko in Brežan ne uživata več njegove podpore

Slovenija 04. Okt 202314:12 > 15:48 2 komentarja
Irena Šinko, Robert Golob in Uroš Brežan
Irena Šinko, Robert Golob in Uroš Brežan (Foto: Egon Parteli/Žiga Živulović jr./Borut Živulović/BOBO)

Na sestanku pred sejo vlade je premier Robert Golob koalicijske partnerje seznanil, da dva ministra iz kvote stranke Gibanje Svoboda, Uroš Brežan in Irena Šinko, ne uživata več njegove podpore, je po seji vlade povedala predsednica SD Tanja Fajon. V SD in Levici pričakujejo pojasnila ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

“Če bi beseda tekla o rekonstrukciji vlade, moramo o tem govoriti koalicijski partnerji skupaj. Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni,” je dejala Tanja Fajon. O tem, kdo bo omenjena ministra nasledil, po besedah Fajon ni bilo govora.

Fajon prav tako ni želela napovedovati, ali bo o razrešitvi Irene Šinko glasoval DZ. Kot je dejala, je ministrica še pred začetkom seje odšla z vlade, premier Robert Golob pa ni komentiral, ali lahko odhod ministrice pričakujejo že danes ali bo razprava v DZ.

Glede napovedane interpelacije o delu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pa v SD pričakujejo njena pojasnila. “Če nas bo prepričala, bo uživala našo podporo,” je dejala.

Pojasnila ministrice Ajanović Hovnik pričakujejo tudi v Levici. Vodja strankine poslanske skupine Matej Tašner Vatovec je po sestanku koalicije ponovil, da bo ministrica morala marsikatero stvar razložiti in, kot razume, bo danes na novinarski konferenci predstavila nova dejstva oz. svojo interpretacijo. “Počakajmo, da vidimo, koliko bo to prepričljivo in podkrepljeno,” pravi Vatovec, ki je spomnil tudi, da se še čaka tudi preizkuse protikorupcijske komisije.

Koordinatorka Levice Asta Vrečko je glede menjave Uroša Brežana in Irene Šinko dejala, da gre za interne odločitve stranke, iz katere prihajata ministra, in jih bodo v Levici spoštovali. Ministrska ekipa stranke pa po besedah Vrečko ostaja v enaki sestavi kot ob vstopu v vlado.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je poudaril, da je minister nekdo, ki uživa zaupanje predsednika vlade in ki za imenovanje ali pa za razrešitev v zakonodajni veji oblasti dobi ustrezno število glasov. V DZ niso dobili še niti odstopnih izjav. “Ko stvari dobimo, bomo o tem razmišljali in se odločali, ve se pa, kako delujejo koalicijske vlade,” je dodal.

Sicer pa meni, da so že desetletja vsebinski izzivi težave tako na področju varne hrane kot na področju urejanja vodotokov. V poslanski skupini so z Brežanom in Šinko korektno sodelovali, si pa želijo na področjih, ki jih je omenil, skupaj narediti še več.

Vzdušje v koaliciji se sicer po besedah Tašner Vatovca zaradi napovedane rekonstrukcije ni spremenilo. “Mislim, da ne gre za nobene večje pretrese, predsednik se je pogovoril z ministroma Brežanom in Šinko. Ker tudi prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, so se odločili, da se bodo razšli, nima pa to nobenih učinkov na ostale,” je pojasnil.

V SD upajo, da bo premier zamenjave za ministre dobil v kratkem

V SD upajo, da bo premier Golob zamenjavi za ministra Brežana in Šinko dobil v krajšem času, kot je dobil zamenjavo za zdravstvenega ministra, je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. O menjavah ministra za naravne vire in prostor in kmetijske ministrice so bili v SD obveščeni iz medijev. “V SD smo z našimi ministri zadovoljni, to kažejo tudi rezultati naših štirih ministrov,” je dejal Prednik. Stranka se kot del vlade posveča predvsem vsebinskim rešitvam, delo drugih pa je v domeni Gibanja Svobode oz. Levice.

Ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik pa bodo v SD dali možnost, da se do očitkov o dragi službeni poti v New York in domnevnih nepravilnosti pri razpisu za nevladne organizacije opredeli. “Na podlagi teh pojasnil se bomo potem tudi Socialni demokrati odločili, kakšne korake zavzemamo,” je dejal. Na vprašanje, ali so ga njena dosedanja pojasnila prepričala, pa je dejal: “Karkoli bi rekel, bi ministrici delal krivico.” Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je po mnenju SD “vsaj v tem trenutku primerna za zdravstveni resor”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje