Nov korak pri širitvi štajerke in primorke: kdaj bi lahko stekla dela?

Slovenija 01. Avg 202310:22 1 komentar
Gneča štajerska avtocesta
N1

Dars bo skušal dolge zastoje na štajerski in primorski avtocesti rešiti s preurejanjem odstavnega pasu v vozni pas. Za okoljevarstveno dovoljenje za odsek med Ljubljano in Domžalami je že zaprosil, za primorski krak med Ljubljano in Vrhniko pa bodo po poročanju Radia Slovenija vlogo oddali še ta mesec.

Na Darsu so po izdelanih poročilih o vplivu na okolje že zaprosili za okoljevarstveno dovoljenje za širitev štajerske avtoceste med Ljubljano in Domžalami, poroča Radio Slovenija. Za primorsko avtocesto (med Ljubljano in Vrhniko) naj bi vlogo oddali še ta mesec.

Če bo pridobivanje dovoljenja šlo po načrtih Darsa, bi lahko dela začeli čez dve leti, torej v letu 2025. Kdaj bo soglasje izdano, v Darsu težko napovedujejo, bodo pa letos začeli postopke za pridobitev dodatnih zemljišč.

Dela bodo obsežna, potrebne bodo delne zapore in hkrati omejitev prometa, je poročal Radio Slovenija. Po poročanju Financ bo pri delih šlo za obnovo dotrajane voziščne konstrukcije, preureditev odstavnega pasu v tretjega voznega širine 3,5 metra, izvedbo odstavnih niš ter lokalna širjenja nasipa ceste. Širitev in obnove poškodovanih delov so predvidene tudi pri premostitvenih objektih.

Celostno bodo rekonstruirali vzhodni del priključka Sneberje. Preuredili bodo sistem odvodnjavanja, cestno razsvetljavo, elektro nizko in srednje napetostne napeljave, telekomunikacijske napeljave, kabelsko kanalizacijo, optično kabelsko omrežje, zaščito obstoječih prečkanj vodovoda, fekalno kanalizacijo in plinovod.

Nadgradili bodo spremenljivo prometno informacijsko signalizacijo, sistem klica v sili, vzpostavili sistem za nadzor in vodenje prometa. Prilagodili in dogradili bodo aktivno protihrupno zaščito. Preuredili bodo prometno signalizacijo in opremo s povečanjem stopnje jasnosti vodenja ter povečanjem stopnje prometne varnosti, so nanizali pri Darsu.

V okviru izdelave projektne dokumentacije bo izdelana tudi ocena vrednosti investicije, njena višina pa bo določena po pregledu in končni uskladitvi projektne dokumentacije, so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje