Nov potniški terminal na Brniku sprejel prve potnike

Slovenija 01. Jul 202110:57 > 11:06 0 komentarjev
Nov terminal na Brniku
N1

Novi potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika je sprejel prve potnike. "Dolgo smo tega otroka 'redili' in zdaj je tukaj," je ob robu slovesnosti dejal poslovni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir.

Potniki, ki so danes kot prvi z novega terminala na Letališču Jožeta Pučnika leteli v Frankfurt, so bili deležni posebne dobrodošlice. Poleg glasbene spremljave Godbe Cerklje je ene prvih potnikov novega potniškega terminala nagovoril tudi poslovni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir. “Ta zgodba ima dolgo brado, vendar tukaj je, upam, da ste prve vtise vzeli s seboj in da vam je terminal všeč ter da ga boste uporabljali še večkrat,” je dejal.

Nov terminal, ki je bil uradno odprt 16. junija, prinaša 10.000 kvadratnih metrov novih površin, med njimi povečan prostor za varnostno kontrolo in sortirnico, več točk za prijavo na let ter najsodobnejšo opremo. Poleg tega prinaša tudi nekaj novosti za večje udobje potnikov, kot sta nova duty-free trgovina in nova gostinska ponudba, nekaj stvari pa še dokončujejo, je pojasnil.

“Dolgo smo tega otroka ‘redili’ in zdaj je tukaj,” je ob robu slovesnosti dejal Skobir. Terminal bo zdaj treba napolniti, leti pa se že vračajo. Skobir je optimističen, da jih koronska kriza ne bo spravila na kolena. “Bo pa trajalo nekaj časa, da bo ta vozni red tak, kot je bil nekoč,” je poudaril.

Z letališča po novem tudi v Dubaj in Madrid

Trenutno imajo deset destinacij, po Skobirjevih besedah pa na letališče prihaja še osem ali devet prevoznikov. Med novostmi sta destinaciji Dubaj in Madrid. Največji problem jim trenutno predstavlja Anglija, kjer se zaradi izbruha nove različice koronavirusa že zamikajo leti.

Novi potniški terminal so sicer preplavili slovenski košarkarski navdušenci, ki so bili namenjeni v litovski Kaunas, kjer bo v okviru kvalifikacij za olimpijske igre potekala košarkarska tekma med Slovenijo in Poljsko. Sprejeli bodo tudi prve potnike, ki bodo v Slovenijo prišli zaradi njenega predsedovanja Svetu EU, ki se je prav tako začelo danes. Z novega terminala bodo letala danes potnike med drugim poleg v Frankfurt peljala še v Beograd, Amsterdam, Varšavo in Sankt Peterburg.

Terminal Brnik
N1

Na letališču v tem času sprejmejo okoli 1.000 potnikov na dan in tudi danes pričakujejo takšno številko. V tem mesecu pričakujejo  30.000 potnikov, kar je sicer trikrat manj, kot bi jih imeli v predkoronskih časih.

Delno bo obnovljen še stari terminal. Ta bo namenjen bolj posebnim poletom, kot so na primer izraelski čarterski leti, ki potrebujejo posebno varnostno kontrolo in ogromno prostora, prav tako bi se lahko prek starega terminala odvijali nizkocenovni prevozi, je še pojasnil Skobir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!