Posnetek izživljanja dijakinje nad starejšo oskrbovanko: “Zdaj boš pa še tepla?”

Slovenija 05. Sep 202318:31 13 komentarjev
nasilje nad starejšimi
Zajem zaslona/Svet na Kanalu A

Na pretresljivem posnetku, ki je zakrožil po družbenem omrežju TikTok, je videti dijakinjo, kako v enem od domov za starejše na Dolenjskem starejšo gospo, ki leži na postelji, stisne za nos in jo vpraša: "Kaj je?". Ob tem je slišati, kako oskrbovanka od bolečine zakriči. Dijakinja v nadaljevanju posnetka večkrat zamahne proti njej, starejša gospa pa se z rokami poskuša obraniti pred srednješolko. "A zdaj boš pa še tepla," je slišati dijakinjo, ki oskrbovanko povleče za lase. Dijakinji, ki je v domu opravljala poletno delo, so vstop v dom že prepovedali.

Posnetek, ki je bil objavljen na družbenem omrežju TikTok, kaže mladoletno dijakinjo, sicer hčerko ene od zaposlenih v domu starejših, kako starejšo gospo, ki leži na postelji, stisne za nos in jo vpraša: “Kaj je?”.

Ob tem je slišati, kako oskrbovanka od bolečine zakriči. Dijakinja v nadaljevanju posnetka večkrat zamahne proti njej, starejša gospa pa se z rokami poskuša obraniti pred srednješolko. “A zdaj boš pa še tepla,” je slišati dijakinjo, ki oskrbovanko povleče za lase. Oskrbovanka ji reče: “Pa dajte nehati!”

V drugem delu posnetka dijakinja snema sebe, kako pleše ob oskrbovancu, ki sedi na invalidskem vozičku. Med plesom sunkovito povleče za invalidski voziček, nato pa s prsti moškega drega po telesu. Oskrbovancu, sodeč po posnetku, dogajanje povzroča stres, zato se z rokami poskuša ubraniti pred dijakinjo.

Direktorica enega od domov za starejše na območju Dolenjske, kjer je dijakinja napadla oskrbovanko in se nad njo izživljala, je v prvem odzivu za N1 povedala, da so v domu nad nedopustnim dogodkom globoko pretreseni. Po njenih besedah se je vse začelo 1. septembra, ko so po elektronski pošti dobili več sporočil z grožnjami. “Šlo bi lahko za koordiniran pristop s ciljem izsiljevanja. Najprej smo prejeli sporočilo, da naši zaposleni v domu neprimerno ravnajo z oskrbovanci in da v primeru, da se v roku dveh ur ne odzovemo, bodo posnetke poslali novinarjem. Nato je sledilo naslednje sporočilo, kjer so rok za naš odziv skrajšali na uro in pol.” Kdo je bil pošiljatelj, v domu še vedno ne vedo.

Dijakinja je po poročanju oddaje Svet hčerka ene od zaposlenih v domu, tako kot nad vsemi dijaki pa je tudi nadnjo bdela mentorica. “Ampak veste, mi ne moremo biti osem ur z njimi,” je za N1 pojasnila direktorica doma. In prav trenutek odsotnosti je dijakinja izkoristila, napadla oskrbovanko in vse skupaj posnela. “Mi snemanja v domu sploh ne dovolimo … Ampak ti mladi in družbena omrežja, grozljivo,” je pretresena povedala direktorica. “24 let smo gradili na domu, na zaupanju, en tak primer pa lahko poruši vse.”

Ministrstvo za solidarno prihodnost je bilo po besedah ministra Simona Maljevca o nasilju obveščeno danes zgodaj popoldne. Kmalu po prejemu informacije so stopili v stik s socialnovarstvenim zavodom, kjer pa so ukrepali že pred tem. V domu starejših so žrtev nemudoma zaščitili in ji ponudili vso podporo, proti negovalki pa so sprožili postopke na policiji. “Prepričan sem, da bo zavod uvedel tudi interni nadzor,” je povedal minister.

Simon Maljevac
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ob tem je poudaril, da vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih opravijo izobraževanja za delo s starejšimi. “Vendar bomo morali nasilju nad starejšimi tudi kot družba posvetiti več pozornosti,” je izpostavil Maljevac. Napovedal je, da bo ministrstvo socialno zbornico pozvalo, da pripravi posebno izobraževanje o nasilju nad starejšimi.

Pri nas po ocenah nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo junija, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja. Doma, v različnih ustanovah ali pa preko družbenega sistema nasilje namreč doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

V združenju Srebrna nit so poudarili, da je za razumevanje nasilja ključno vedeti, da ne gre le za klasične oblike, kot je denimo fizično nasilje. Nasilje nad starejšimi zajema tudi posredne in prikrite oblike, ko starejšim ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

starejši
PROFIMEDIA

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege je kot razlog, da je število nasilnih dejanj nad starejšimi vedno večje, navedla vedno več nestrpnosti v družbi, socialno oddaljenost, destruktivni individualizem in nepripravljenost za konstruktivno reševanje konfliktov. “Spremenile so se tako osebne, družinske kot družbene vrednote,” so opzorili. Posledice vsega tega pa so po njihovih besedah vidne v družinskih odnosih, v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

“Pomembno je, da starejši o nasilju spregovorijo – bodisi v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre ali kje drugje,” je ob svetovnem dnevu še pozvala vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar.

Za N1 se je odzval tudi predsednik skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik, ki je povedal, da so za primer izvedeli na novinarski konferenci ministrstva. “Imamo ničelno toleranco do nasilja. Menim, da je treba – tudi če gre le za sum kaznivega dejanja – take zaposlene nemudoma odstraniti iz delovnega okolja in zavarovati stanovalce,” je izpostavil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje