Na Obali največje pomanjkanje vode v 35 letih

Slovenija 15. Jul 202210:26 > 17:59 4 komentarji
rižanski vodovod rižana
Denis Sadiković/N1

Sušne razmere na Primorskem vztrajajo, velike težave z upadanjem vodnih virov pa imajo na Obali. Po nekaterih že sprejetih ukrepih in omejitvah je od danes prepovedana tudi uporaba pitne vode za zalivanje in druge kmetijske namene. Prav tako so druge gospodarske subjekte pozvali k znižanju porabe za 30 odstotkov. Razmere so torej najslabše v 35 letih.

Na Obali je z današnjim dnem stopila v veljavo širitev prepovedi uporabe pitne vode tudi za zalivanje kmetijskih površin in druge rabe v kmetijstvu. Neposreden vzrok za takšno odločitev je zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov, so sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Kot so pojasnili, tudi v prihodnje veljajo vsi do zdaj že sprejeti ukrepi. Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

V Rižanskem vodovodu občane prosijo, da dosledno upoštevajo prepovedi, saj se je mogoče le tako izogniti prekinitvam v dobavi vode že pred iztekom tega meseca.

Ker so jih nekateri odjemalci obveščali o primerih kršitve prepovedi, opozarjajo, da so prvi naslov za prijave in obravnavo kršitev inšpekcijske službe. Za prijave navajajo brezplačen telefon koprskega občinskega inšpektorata 080 44 49.

Največje pomanjkanje vode v zadnjih 35 letih

Stanje je iz ure v uro slabše, je opozoril direktor Martin Pregelj. “Ko je vsak liter pitne vode vprašljiv, je verjetno lahko avto tudi umazan in počaka na prvi dež,” roti uporabnike. Tudi pridelovalce oljk poziva, naj razmislijo o smiselnosti zalivanja, saj bo vode v vsakem primeru zmanjkalo, z zalivanjem pa bodo povzročili le to, da se bo to zgodilo prej.

Kmetom, ki negodujejo nad tem, da so jim popolnoma zaprli pipe, medtem ko se turisti še vedno lahko tuširajo, sporoča, da so naredili to, kar jim omogočajo predpisi.

Prebivalcem zagotavlja, da pipe ne bodo dolgo suhe. “Vsak dan voda bo. Ne bo pa po 24 ur na dan. Ko bo, ne bo pitna. Zato bo treba takrat z njo ravnati drugače,” napoveduje Pregelj.

Vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski je pojasnila, da bo vodo treba prekuhavati. “Črn scenarij gotovo sledi,” je dejala. Med drugim je opozorila na hidravlične udare, ki bodo posledica zapiranja in ponovnega odpiranja cevi. Zaradi tega bo po njenem mnenju gotovo prišlo do številnih okvar, zaradi katerih bodo morali vodo spet zapreti.

V sušnem obdobju je tudi požarna ogroženost povečana, zaprtje vodovoda pa bi lahko izredno otežilo delo gasilcem. Zato sta k varčevanju v posebnem sporočilu pozivata tudi Gasilska brigada Koper in Obalna gasilska zveza.

Na Rižanskem vodovodu prosijo uporabnike, da se o razmerah pozanimajo na njihovi spletni strani. Odprli bodo tudi krizni telefon, ki pa zagotovo ne bo dosegljiv za vse prebivalce slovenske Istre hkrati.

Z dosedanjimi ukrepi so uspeli zmanjšati povprečno porabo z nekaj več kot 400 na 355 litrov na sekundo. Z naraščanjem zunanje temperature pa tudi poraba vode spet malo narašča. Kot je še povedal direktor, vodni vir Rižana ne more dati več ničesar, od danes bodo morali celo spuščati vodo iz zajetij v strugo za zagotavljanje biološkega minimuma.

Zdaj dobivajo 155 litrov na sekundo iz podtalnice, 100 iz Kraškega vodovoda (kar je maksimalni odjem), 65 iz hrvaškega Istrskega vodovoda. Tudi ta vir je vse bolj vprašljiv, saj je na južni strani meje suša enako huda. 35 litrov dobijo iz svoje druge vodarne v Gabrijelih, kjer izdatnost tudi pada, je še pojasnil Pregelj.

V hrvaški Istri od ponedeljka v veljavi omejitev porabe vode prve stopnje

V hrvaški Istri bo s ponedeljkom stopila v veljavo omejitev porabe vode prve stopnje. To pomeni, da bo pitno vodo prepovedano uporabljati za pranje vozil in javnih površin, kot tudi za zalivanje zasebnih in javnih zelenih površin ter za tuširanje na plažah in kopališčih. Izjema bodo le tržnice in ribarnice, poroča hrvaška tiskovna agencije Hina.

Za omejitev so se na današnjem sestanku odločili župani istrskih občin v sodelovanju z direktorji vodovodnih podjetij. Razlog za to odločitev je slaba hidrološka situacija v Istri, kot tudi dejstvo, da do naslednjega meseca ni napovedanih obilnejših padavin.

“Pozivam vse, naj varčujejo s pitno vodo, da ne bo treba v prihodnje uvesti še bolj restriktivnih ukrepov,” je v izjavi dejal načelnik istrske županije Boris Miletić. Po njegovih besedah omejitve trenutno ne veljajo za kmetovalce, ključno pa je po njegovi oceni to, da se “zmanjša poraba vode v primerjavi z letom 2019, da bi z zdajšnjimi ukrepi lahko mirno počakali prve padavine”.

“Situacija glede naših izvirov, ki se uporabljajo v sistemu javne oskrbe z vodo, zagotovo ni dobra. Vsi izviri so v bistveno slabši situaciji, kot so bili leta 2012. Trenutno ima samo akumulacijsko jezero Butoniga nekaj večjo količino vode, tako da upamo, da ne bo problemov,” je trenutne razmere opisal direktor Istrskega vodovoda Mladen Nežić.

Načelnik županijskega štaba civilne zaščite Dino Kozlevac pa je poudaril, da bodo ukrepi obrodili sadove le, če se jih bo držal vsak posameznik. Po njegovi oceni se mora poraba vode zmanjšati za 10 do 15 odstotkov, še navaja Hina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje