Strogi ukrepi na Obali: zaprli bodo fontane in prhe na bazenih

Slovenija 05. Jul 202215:47 > 18:14 0 komentarjev
Koper
PROFIMEDIA

Zaradi upada izdatnosti virov pitne vode po večmesečni suši so istrski župani danes sprejeli vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode. Med drugim je do nadaljnjega prepovedano zalivanje zelenic, pranje avtomobilov in dvorišč ter polnjenje bazenov. "Smo na meji," je za N1 trenutno stanje komentiral koprski župan Aleš Bržan.

Po javnih pozivih k varčevanju v preteklih desetih dneh se poraba vode ni povečala, zaradi izjemne suše pa je stanje še vedno zelo zaskrbljujoče in verjetnost redukcij vse večja, so v skupnem poročilu po današnjem srečanju zapisali župani Kopra, Izole, Pirana in Ankarana.

Količina vode v Rižanskem vodovodu je na kritični meji, ki je v povprečnih poletjih značilna za konec meseca julija. Poleg tega je dobava vode iz Istrskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana na zgornjih mejah zmogljivosti. Na podlagi teh ugotovitev so župani v sodelovanju z Rižanskim vodovodom in civilno zaščito sprejeli vrsto ukrepov za nadaljnje zmanjšanje porabe vode, pa tudi popolno prepoved vse nenujne rabe vode.

Aleš Bržan
BOBO

Bržan: Smo na meji

“Smo na meji. Moramo zmanjšati porabo do te mere, da ne bi prišlo do naslednjega koraka, to je redukcije vode oziroma začasno prekinjanje dobave vode v posamičnih krajih. Temu se poskušamo izogniti, saj to za za sabo potegne še kup ne všečnosti, kot je prekuhavanje vode. To so potem resni problemi,” je po sestanku dejal koprski župan Aleš Bržan. Dodal je, da je stanje veliko slabše kot lani. Po njegovih besedah je bila redukcija vode zadnjič uvedena pred 35 leti, letošnje stanje pa je podobno kot pred desetimi leti.

Bržan še dodaja, da bi za izboljšanje stanja potrebovali deževje, ki bo trajalo pet ali šest dni.

Kakšne ukrepe so sprejeli?

Komunalna podjetja bodo do nadaljnjega izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla prhe na vseh plažah, prenehali bodo delovati tudi fontane in vodni motivi na javnih površinah ter pitniki. Drevesa in cvetlične grede bodo zalivali samo iz zajetij in drugih vodnih virov. Javne sanitarije bodo opremili s pozivi k racionalni porabi vode.

Z današnjim dnem je prepovedano zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov. Župani pozivajo prebivalce, naj skrajno varčujejo z vodo, to velja tudi za tiste, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Prosijo jih tudi, da o okvarah oziroma nenadzorovanih izlivih iz vodovoda čim prej obvestijo Rižanski vodovod.

Tudi gospodarske subjekte, hotelirje in zasebne ponudnike pozivajo, naj vodo uporabljajo čim bolj varčno, z ukrepi pa naj seznanijo tudi turiste in obiskovalce. Rižanski vodovod Koper je vzpostavil krizno skupino za 24-urno spremljanje razmer. Pripravil je tudi program izvedbe morebitnih redukcij. Občinski štabi civilne zaščite pa so pripravili načrte distribucije pitne vode občanom.

V delih države prenehanje velike požarne ogroženosti okolja

V nekaterih delih države je danes preklicana velika požarna ogroženost naravnega okolja, ki je bila razglašena 1. julija. Gre za občine na območju izpostav uprave za zaščito in reševanje Kranj, Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Brežice in Novo mesto.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta danes na teh območjih prenehala izvajati poostren nadzor, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

V občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran, Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava, Bloke, Cerknica, Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Loška dolina, Pivka, Postojna in Sežana velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija, še naprej ostaja v veljavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!