Nov zakon: oprsnice obvezne zgolj za pse na vodilih

Slovenija 09. Sep 202113:00 > 14:06 1 komentar
pes privezan
Jaka Vinšek, Bobo

Včeraj so poslanci obravnavali novelo zakona o zaščiti živali in soglasno potrdili tudi dopolnilo, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne s klasično ovratnico. Obvezne oprsnice se nanašajo zgolj na pse, privezane na vodilih. Ko boste svojega pasjega prijatelja peljali na sprehod, mu še vedno lahko nadenete običajno ovratnico.

Včeraj je pristojni parlamentarni odbor obravnaval novelo zakona o zaščiti živali. Poslanci so soglasno potrdili tudi dopolnilo stranke Levica, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne s klasično ovratnico.

V noveli zakona, ki jo je obravnaval odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in jo soglasno poslal v nadaljnjo obravnavo, je med drugim zapisano, da morajo biti psi, ki so privezani (na primer na domačih dvoriščih), “na vodoravnem vodilu, ki je dolgo najmanj pet metrov in je najmanj dva metra nad tlemi, s privezom, ki psu omogoča najmanj štiri metre gibanja v obe stranski smeri od vodoravnega vodila”.

Kako je videti vodilo, si lahko ogledate na tem prikazu.

Psi tako ne bodo več smeli biti privezani na prekratkih verigah. Soglasno pa so poslanci sprejeli tudi dopolnilo, ki pravi, da morajo ti psi nositi oprsnico in ne klasične ovratnice. “Zlasti pri živahnejših psih, ki veliko tekajo, skačejo in se zaganjajo, dolgotrajen privez z ovratnico lahko povzroča poškodbe vratu in hrbtenice. Najbolj pogosto do takšnih poškodb prihaja v primeru uporabe zateznih ovratnic in ovratnic z bodicami, v primerih dalj časa trajajočih privezov pa do njih lahko pride tudi pri uporabi klasičnih ovratnic. Tem poškodbam se je moč izogniti, če so psi privezani z oprsnicami, ki se od ovratnice razlikuje po tem, da sta pritisk in napetost s pasjega vratu preusmerjena čez prsni koš ali hrbet,” je zapisano v obrazložitvi.

Obvezne oprsnice se nanašajo zgolj na pse, ki so bili doslej privezani na verigah, po novem pa bodo na zgoraj opisanih vodilih. Ko boste svojega pasjega prijatelja peljali na sprehod, mu še vedno lahko nadenete običajno ovratnico.

Kinolog: Vodilo je zgolj kompromis

Novelo zakona je za N1 komentiral tudi veterinar in kinolog Jože Vidic. “Zakonodajo, ki prepoveduje privezovanje psov, bi morali, podobno kot druge evropske države, sprejeti že zdavnaj. V Angliji, kar zadeva pse, tako rekoč ne vedo, kaj je veriga.”

Dodaja, da bi morali po njegovem mnenju privezovanje psov povsem prepovedati in da je ureditev, ki omogoča privezovanje psov na vodilo z oprsnico, kompromis. “Pes je visoko razvito bitje. S privezovanjem mu ne onemogočimo samo gibanja, ampak tudi to, da razvije svoje socialne sposobnosti. Pse smo udomačili, ljudje smo njihovo ‘krdelo’, zato jih ne bi smeli puščati v osami, ne na verigi, ne v pesjaku,” pravi Vidic, ki upa, da bomo čez nekaj let prepovedali vsakršno privezovanje psov.

Z novelo bo prepovedano tudi izpostavljanje živali neprimernim temperaturam in vremenskim razmeram, ki jim povzročajo trpljenje, poškodbe ali smrt. Prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh. Po besedah pristojnega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška je bilo teh primerov že doslej malo, v letu 2019 na primer pet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje