Nova “administrativna napaka” Svobode. Med poslance uvrstili tudi ministrico

Slovenija 09. Feb 202411:22 17 komentarjev
Borut Sajovic
Borut Sajovic (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Potem ko je poslanska skupina Socialnih demokratov zavrnila spreminjanje zakona o digitalni vključenosti po skrajšanem postopku, želijo sedaj vladajoči razdeljevanje že kupljenih računalnikov pohitriti z obravnavo sprememb zakona na izredni seji državnega zbora. Pod zahtevo za njen sklic, ki je bila v parlamentarno proceduro vložena v sredo, so podpisani tudi poslanci SD, pa tudi Mateja Čalušić iz vrst Svobode, ki ji je z imenovanjem na mesto ministrice za kmetijstvo poslanski mandat pred skoraj mesecem dni prenehal. Je zahteva za sklic izredne seje sploh veljavna?

V Gibanju Svoboda so želeli, da bi spremembe zakona o digitalni vključenosti, ki so jih spisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo pod vodstvom njihove ministrice Emilije Stojmenove Duh in bi vendarle omogočile razdeljevanje že kupljenih računalnikov, sprejeli po skrajšanem postopku. A so jim – kot smo poročali – načrte prekrižali Socialni demokrati. Ti so namreč užaljeni, ker premier Robert Golob ni prisluhnil njihovi zahtevi za takojšnjo razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in so na torkovem kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič skrajšano obravnavo sprememb zakona o digitalni vključenosti zavrnili.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je na seji poudaril, da se s spremembo zakona popravlja “šlamastiko” ministrice Stojmenove Duh, ki pa da ni zgolj “šlamastika”, temveč najmanj še površnost. Ob tem je dodal, da Socialni demokrati ministrici za digitalno preobrazbo ne zaupajo več, da je tokrat zakon napisala tako, kot je treba, zato ga je treba obravnavati po rednem postopku.

Naslednji dan pa so se Socialni demokrati pridružili zahtevi poslancev Svobode in Levice za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri naj bi obravnavali tudi spremembe zakona o digitalni vključenosti in s tem pohitrili njihov sprejem. To naj bi storili tudi s tem, da bi splošno razpravo o predlogu novele opravili v okviru prve obravnave na izredni seji državnega zbora.

Podpis Mateje Čalušič
Foto:

“Predlagatelji izredne seje ocenjujemo, da je predlog zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti smiselno obravnavati čim prej, saj bodo predlagane zakonske rešitve omogočile hitro in učinkovito delovanje javnega sklada pri delitvi računalniške opreme upravičencem. Zato predlagamo izvedbo splošne razprave o predlogu zakona v okviru prve obravnave na izredni seji državnega zbora,” lahko preberemo v obrazložitvi zahteve za obravnavo omenjene točke na izredni seji DZ. Še pred tem pa so poslanci Svobode in Levice vložili zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele.

Mateja Čalušić
Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

V oči pa zbode tudi to, da je med poslanci Gibanja Svoboda, ki so v sredo vložili zahtevo za sklic izredne seje, podpisana tudi Mateja Čalušić, ki je bila pred mesecem dni imenovana za kmetijsko ministrico, s tem pa ji je poslanski mandat prenehal. Da imajo poslanske skupine deponirane podpise svojih poslancev in jih ob vlaganju zakonodajnih in drugih predlogov samo potegnejo iz predala, sicer ni skrivnost, so pa očitno v Svobodi v naglici pozabili s seznama izbrisati Matejo Čalušić. “Očitno je prišlo do administrativne napake, za katero se opravičujemo in jo bomo takoj popravili,” nam je na naše vprašanje, kako so lahko Čalušić uvrstili na seznam poslancev, odgovoril vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Prepričan pa je, da je zahteva za sklic izredne seje veljavna, saj da je podpisov brez Čalušićinega dovolj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje