SD kaže mišice Golobu: zavrnila hitro spreminjanje zakona o delitvi prenosnikov

Slovenija 06. Feb 202418:01 10 komentarjev
Tanja Fajon in Robert Golob.
Tanja Fajon in Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Obračunavanje med Socialnimi demokrati in Gibanjem Svoboda se nadaljuje. Poslanci SD so danes zavrnili, da bi spremembe zakona o digitalni vključenosti, ki jih je spisala ministrica Svobode Emilija Stojmenova Duh in bi omogočile takojšnje razdeljevanje že kupljenih računalnikov, obravnavali po skrajšanem postopku. Na sestanku poslanske skupine Svoboda pa so preštevali, kaj bi morebitni odhod SD iz vlade pomenil za trdnost koalicije.

Odnosi med koalicijskima partnericama Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati že nekaj časa niso najboljši. Do hude zaostritve pa je prišlo, ker premier Robert Golob ni upošteval odločitve predsedstva SD, da ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan zaradi spornega nakupa sodne stavbe nemudoma razreši.

Namesto tega je Golob od Socialnih demokratov zahteval, da pojasnijo vlogo dosedanjega glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta, ki ga je Švarc Pipan obtožila vmešavanja v sporni nakup in namignila na korupcijo.

V SD imajo občutek, da jih Gibanje Svoboda ne obravnava kot resno koalicijsko partnerico; ne manjka niti ocena, da jih skuša največja vladna stranka uničiti. Na današnji seji kolegija predsednice državnega zbora pa je mišice premierju Robertu Golobu pokazala SD. Zavrnila je namreč, da bi državni zbor po skrajšanem postopku obravnaval spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Te določajo natančna pravila razdelitve prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo že kupilo, vendar trenutno še vedno ležijo v skladišču v Logatcu.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je na seji kolegija predsednice državnega zbora poudaril, da se s spremembo zakona popravlja “šlamastiko” ministrice za digitalno preobrazbo iz vrst Svobode Emilije Stojmenove Duh. Hkrati pa dodal, da ne gre le za šlamastiko, ampak vsaj še za površnost.

“Z javnim denarjem moramo vsi, ponavljam vsi, ravnati skrbno,” je poudaril Prednik. Dodal je, da Socialni demokrati ministrici Stojmenovi Duh ne zaupajo več, da je tokrat zakon napisala tako, kot je treba. Pri glasovanju so se tako poslanci SD izrekli, naj državni zbor spremembe zakona o digitalni vključenosti obravnava po rednem postopku, zaradi česar je za obravnavo po skrajšanem postopku zmanjkal en glas.

Na seji poslanske skupine Svoboda, ki se je je udeležil tudi premier Robert Golob, pa so se po informacijah N1 danes lotili preštevanja poslanskih glasov. Njihov izračun je vključeval tudi možnost, da bi SD zapustila koalicijo. V takšnem primeru in ob vse manj verjetni podpori poslanca Levice Mihe Kordiša vladnim projektom, bi namreč imela koalicija le še 44 poslanskih glasov. V Svobodi sicer pričakujejo tudi glasova poslancev narodnih skupnosti, ki sta s koalicijo podpisala sporazum, Urška Klakočar Zupančič pa je izpostavila, da je v dobrih odnosih s samostojno poslanko Mojco Šetinc Pašek, ki da še vedno zastopa vrednote, ki jih zagovarja tudi Gibanje Svoboda. Vendar pa Šetinc Pašek poudarja, da premier Golob njene avtomatične podpore ne more več pričakovati in da se bo odločala glede na vsebino posameznega projekta.

SD, poslanci, poslanska skupina, državni zbor, DZ
Del poslanske skupine SD (Foto: Foto: Borut Živulović / Bobo)

Očitno pa v Gibanju Svoboda temu, da bi Socialni demokrati zapustili vladne vrste, pripisujejo kaj malo možnosti. Tako naj bi na današnjem sestanku poslanske skupine Svoboda prevladovala ocena, da ima SD v tem trenutku še možnosti, da izplava iz sedanje resne krize, odhod iz koalicije pa da bi za Socialne demokrate pomenil konec.

Premier Robert Golob se bo z ministri SD sicer sestal jutri. Gre za sestanek, ki je bil načrtovan že za ponedeljek, a ga je predsednik vlade zaradi odsotnosti vseh ministrov SD prestavil na sredo. Na njem naj bi razčiščevali obtožbe, ki jih je o vlogi vidnih članov SD, zlasti Žiberta, pri nakupu stavbe na Litijski cesti izpostavila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje