Nova popravila na Vogrščku: pripravlja se prenova namakalnega sistema

Slovenija 25. Mar 202413:39 0 komentarjev
Vodni zbiralnik Vogršček
Vodni zbiralnik Vogršček (Foto: Aleš Srnovršnik/BOBO)

Pet primorskih občin, ki od novega leta skrbijo za namakalni sistem zadrževalnika Vogršček, se pripravlja na še eno prenovo. Po dokončnem popravilu pregrade bodo tokrat popravljali več kot 200-kilometrski razvod. Sanacija bo dolgotrajna, prvi korak pa bo zbiranje podpisov uporabnikov sistema. Akumulacijsko jezero je sicer trenutno polno, vodo pa lahko okoliški kmetje še vedno uporabljajo za oroševanje pri zaščiti pred pozebo in za poletno zalivanje.

Občine, po katerih poteka namakalni sistem zadrževalnika Vogršček, so začele pripravo dokumentacije za njegovo prenovo. Pet občin v Vipavski dolini je ob koncu lanskega leta od države prevzelo lastništvo namakalnega sistema in se obvezalo k njegovi obnovi.

“Sanacija razvoda za namakanje bo večletna. Vendar razvod ni v tako slabem stanju, da ne bi mogel obratovati. Dogajajo se določene napake, ki so se ves čas dogajale, vendar ni potrebno, da se uporabniki s tem obremenjujejo,” je za STA dejal župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk, ki je po dogovoru koordinator prenove s strani občin. Prenovo bodo sicer v občinah Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba Ajdovščina in Nova Gorica začeli z zbiranjem podpisov uporabnikov namakalnega sistema.

Zbrati morajo podpise vsaj polovice vseh, ki se bodo s tem zavezali, da bodo namakalni sistem uporabljali tudi po prenovi, je za STA povedal župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon. “Imeli bomo tudi skupen štab in skupno spletno stran, to pa bomo oglaševali v vseh naših občinah enako. Tako bodo vsi kmetovalci enako seznanjeni z istimi vsebinami,” je dejal Žigon.

Namakalni sistem je speljan na kmetijskih površinah, kjer je izjemno veliko lastnikov, po Turkovi oceni več tisoč. Med njimi pa so tudi nekateri veliki, kot je na primer Sklad kmetijskih zemljišč. Razvod namakalnega sistema Vogršček je dolg več kot 200 kilometrov, zato bo tudi njegova sanacija dolgotrajna.

Zadrževalnik vode Vogršček
Vodni zadrževalnik Vogršček med prenovo (Foto: Denis Sadiković/N1)

Podpise uporabnikov bodo zbirali ločeno po namakalnih poljih, saj bodo tudi prenovitvena dela potekala po namakalnih poljih v različnih časovnih obdobjih. Občine se bodo po koncu priprave potrebne dokumentacije prijavile na razpis za evropska sredstva, ki bodo ponujena v te namene, je povedal Milan Turk.

Zadrževalnik Vogršček je sicer obilno deževje v zadnjih mesecih napolnilo do vrha, tako da je voda uporabnikom že na voljo za morebitno oroševanje pri zaščiti pred pozebo kot tudi za poletno zalivanje kmetijskih površin.

Vogršček je v last, upravljanje in vzdrževanje petih lokalnih skupnosti prešel s 1. januarjem letos, lokalne skupnosti pa so se ob tem zavezale k tehnološki posodobitvi namakalnega razvoda. Pred tem je z njim upravljal in ga vzdrževal izvajalec državne javne službe Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Lani je bila sicer po več letih zaključena sanacija pregrade Vogršček, kar je znova omogočilo namakanje kmetijskih zemljišč. Zaradi puščanja pregrade so morali namreč leta 2007 znižati gladino jezera.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!