Zarja Muršič: Trenutno ni čas za paniko, je pa dobro, da se pripravimo

Koronavirus 27. Nov 202115:34 > 16:57 1 komentar
Hitri test: Testiranje covid 1
BOBO

Zarja Muršič, znanstvena novinarka, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica, je na Twitterju zapisala, da trenutno ni čas za paniko in da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) do zdaj kot skrb vzbujajoče označila štiri različice virusa.

Vse več evropskih držav poroča o sumih, da imajo v državi novo različico koronavirusa. Včeraj so prihajale novice iz Belgije, danes o različici omikron poročajo iz Nemčije, Nizozemske in Češke. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem v Sloveniji še niso potrdili nobenega primera nove različice koronavirusa omikron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je NLZOH danes objavil na Twitterju.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je denimo trenutno prevladujoča različica delta,  so včeraj objavili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Zarja Muršič, znanstvena novinarka, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica, je na Twitterju objavila daljšo nit o novi različici koronavirusu, ki so ga pri WHO poimenovali omikron. Opozorila je, da veliko stvari o novi različici še ne vemo.

Kot je zapisala, so v Južni Afriki zaznali strmo rast novih okužb. Pri novih okužbah so zaznali, da gre pri večini novih primerov za novo različico.

“Ne vemo, ali ima nova različica prednost pri širjenju. Prvi, zelo negotovi podatki kažejo, da ima prednost. V Južni Afriki je bil val delte pod nadzorom in so v zadnjem času zaznali zelo malo primerov, zato nova različica ni imela pravega tekmeca,” je zapisala Muršič.

Pred omikronom WHO označil za skrb vzbujajoče štiri različice

Trenutno imamo le teorijo, koliko se ta različica izogne imunskemu odzivu glede na pretekle raziskave različnih mutacij, ki so prisotne v njenem genskem zapisu. To trenutno povzroča največ skrbi, je še zapisala Muršič.

Poudarila je tudi, da trenutno najmanj vemo o tem, ali povzroča bolj blago, enako ali težjo bolezen.

“Trenutno ni čas za paniko, je pa dobro, da se pripravimo in predvsem, da različne znanstvene skupine še enkrat, kot že ne vem katerič v tej pandemiji, raziščejo novo različico,” je zapisala in spomnila, da smo imeli že štiri skrb vzbujajoče različice. Dve sta prevladovali, dve pa sta se izgubili.

“Sedaj je pred vrati peta skrb vzbujajoča različica. Podatki so ob zaznavi nove različice vedno zelo negotovi, zato je nujna potrpežljivost. Meni ljubi rek v teh časih: Ne paničari, ampak se pripravi,” je zapisala.

Dodala je še, da imamo orodja, da se temu izognemo: cepljenje, testiranje, izolacija, karantene, maske in izogibanje različnim stikom v zaprtih in slabo prezračenih prostorih. Nihče ni varen, dokler nismo varni vsi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje