Kot možna kandidata NSi za predsednika v igri Janez Pogorelec in Alojz Kovšca

Slovenija 05. Sep 202221:24 > 06. Sep 2022 10:21
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Nova Slovenija na dvodnevnem posvetu v Portorožu razmišlja, kako naj ravna v letošnji predsedniški tekmi. Ljudmila Novak je sprejela dokončno odločitev, da za predsednico republike ne bo kandidirala. Kot novo možno ime iz vrst NSi omenjajo Janeza Pogorelca, čeprav naj bi se prvak stranke Matej Tonin nagibal k podpori Alojzu Kovšci. Na posvetu naj bi bilo mogoče slišati več utemeljitev, zakaj na podporo NSi ne more računati Anže Logar. Odločitev naj bi bila znana danes.

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak se je po tem, ko je na klavzuri stranke to že nakazala, danes dokončno odločila, da za predsednico republike ne bo kandidirala. Zato se je tudi odprla precej vroča razprava, kako naj krščanski demokrati ravnajo v letošnji predsedniški tekmi.

Ljudmila Novak, NSi
Borut Živulović/BOBO

Krščanski demokrati naj bi imeli po besedah naših virov na mizi tri možnosti. Prva je, da vendarle še najdejo kandidata iz svojih vrst – na dvodnevnem posvetu v Portorožu so nekateri kot možnega kandidata izpostavili člana izvršilnega odbora stranke Janeza Pogorelca, ki naj bi bil soglasje h kandidaturi pripravljen podati. Pogorelca menda podpira tudi Ljudmila Novak.

Druga možnost, za katero naj bi se zavzemal tudi predsednik stranke Matej Tonin, je podpora kandidaturi predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Ta je prejšnji teden javno povedal, da se namerava podati v predsedniško tekmo, a le v primeru, če bo dobil zadostno strankarsko podporo.

O morebitnem zbiranju podpisov volilk in volilcev je dejal, da se mu zdi izpostavljanje neodvisnosti kandidatur sprenevedanje. “Menim, da lahko predsednik republike dobro funkcionira tudi s podporo političnih strank,” je povedal Kovšca.

Alojz Kovšca
Foto:Borut Živulović/Bobo

Iz njegovih navedb je mogoče razbrati, da želi kandidirati s podporo stranke in podpisi najmanj treh poslancev. Ker si podpore levosredinskih parlamentarnih strank ne more obetati, organi SDS pa naj bi podprli Anžeta Logarja, od parlamentarnih strank ostane le še NSi. Pogovori Kovšce z vodstvom Nove Slovenije naj bi že stekli. A je med krščanskimi demokrati mogoče slišati tudi zadržke, saj predsednik državnega sveta ni njihov član oziroma se je pred državnozborskimi volitvami pridružil stranki Konkretno.

V NSi, bivši koalicijski partnerici SDS, pa ni zaznati pripravljenosti, da bi podprli vidnega člana SDS Logarja, ki namerava sicer kandidirati s podpisi volilcev. Razlogov za to naj bi bilo več. Eden od njih je, da naj bi Logar podporo NSi ocenjeval kot samoumevno in to dal vidnim krščanskim demokratom tudi jasno vedeti, a oni tega niso najbolje sprejeli.

Prav tako naj v NSi ne bi bila osamljena ocena, da Logarjevi poskusi distanciranja od SDS niso prepričljivi, z njimi pa da odpira prostor kandidatu, ki bi v kampanji zagovarjal konservativne vrednote. Kot takšnega naj bi vodilni v NSi videli Kovšco.

Tretji razlog, da Nova Slovenija ne želi podpreti Logarja, pa je, da se želijo (ponovno) otresti videza satelita SDS.

Anže Logar
Denis Sadiković/N1

Logarja bi tako v NSi lahko podprli le, če bi se na klavzuri danes odločili, da podprejo več že napovedanih kandidatov. V tem primeru bi volilcem kot kandidate, ki so najbližje vrednotam NSi, izpostavili Kovšco, Vladimirja Prebiliča in morda še Logarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.