Nova ureditev: Lent zaprli za osebna vozila, a vpeljujejo mestni potniški promet

Slovenija 22. Mar 202414:43 1 komentar
Maribor, Drava, Lent, Štajerska
PROFIMEDIA

Mariborski mestni svetniki so potrdili novo ureditev Lenta. Po novem bo ta zaprt za promet, po njem pa naj bi s prenovo mestnega potniškega prometa vozila tudi nova linija.

S četrtkovo potrditvijo ustreznih odlokov na mariborskem mestnem svetu je potrjena nova prometna ureditev Lenta. Območje med Vodnim in Sodnim stolpom je zaprto za motorni promet, razen z dovolilnico za stanovalce, dostavo, enosledni in javni potniški promet. Parkirišč tam ni več.

Novo prometno ureditev uvajajo po prenovi Lenta. Kot so danes sporočili z mestne občine, je obnovljeno nabrežje reke Drave že pred uradnim odprtjem privabilo meščanke in meščane k srečevanju, druženju, kulinaričnem in gastronomskem razvajanju ter uživanju v mestnem okolju brez skrbi za promet.

Lent so avtomobili prej uporabljali za prehajanje med vzhodom in zahodom mesta (še posebej po obnovi in posledičnem zaprtju Koroške ceste z Glavnim trgom) ali parkiranje. Občina ga je zaprla za promet na začetku obnovitvenih del poleti 2022, konec decembra lani pa so sprostili promet na zahodnem delu tega nabrežja Drave, medtem ko je del od Sodnega do Vodnega stolpa ostal zaprt.

Čeprav je tam nastala nova mestna promenada, so nekateri menili, da Lent zaradi prometnih zagat drugod po mestu ne bi smel ostati zaprt. Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope je v četrtek ob sprejemanju občinskih odlokov o urejanju prometa in občinskih cestah na mestnem svetu predlagal, da se Lent in Koroško cesto z Glavnim trgom ponovno odpre za avtomobile med delovniki med 7. in 17. uro. Več mestnih svetnikov je v razpravi idejo podprlo, a na koncu je večina glasovala proti.

mariborski most, maribor, Drava,
BOBO

Čez Lent predvidena nova avtobusna linija

Župan Saša Arsenovič si je oddahnil, saj je tako območje Lenta potrjeno kot območje skupnega prometnega prostora, kakršno je na Glavnem trgu in Koroški cesti ter Cafovi ulici. “Obnovljeno nabrežje reke Drave tako ustvarja trajnostno, varno, privlačno in prijazno okolje za prebivalce in obiskovalce mestnega jedra,” sporočajo z občine.

Med Vodnim in Sodnim stolpom, kjer so postavili potopne valje, je torej območje za pešce in kolesarje, motorni promet pa je možen le izjemoma, in sicer v obeh smereh z največjo dovoljeno hitrostjo 20 kilometrov na uro in z dovolilnico.

Po novem naj bi čezenj vozil tudi mestni avtobus. V okviru prenove javnega potniškega prometa, ki naj bi stopila v veljavo še letos, je predvideno, da bo čez Lent tekla nova linija G5, ki bo vozila med študentskim naseljem na Gosposvetski cesti in nakupovalnih središčem Europark.

Na zahodnem delu Lenta ostaja vozišče, in sicer z dvosmernim prometom med Sodnim stolpom in Ribiško ulico ter enosmernim prometom med Ribiško ulico in Studenško brvjo. Vzhodno od Vodnega stolpa je promet možen le do parkirišča pod Titovim mostom.

Parkirnih površin na Lentu ni več, razen nekaj na južni strani kopališča Pristan ter pri stavbi na naslovu Ob Bregu 8. Na občini napovedujejo, da bodo v naslednjih dneh aktivno informirali stanovalce, lastnike garaž in gostinskih lokalov na Lentu, da pristopijo k ureditvi dovolilnic za vstop v varovano območje skupnega prometnega prostora. Dostavni čas je med 5. in 10. uro, medtem ko bodo imeli najemniki garaž in stanovalci z možnostjo parkiranja na dvorišču možnost celodnevnega dostopa.

Za obnovo Lenta je občina pridobila 2,4 milijona evrov kohezijskih sredstev. Končna vrednost investicije še ni znana, saj vsa dela niso končana. Tako na treh mestih proti reki še ni prišlo do ureditve stopnic, občina pa zagotavlja, da bo poskrbela tudi za to.

Vzporedno z obnovo Lenta pa so v Mariboru že zgradili novo brv pri Starem mostu ter uredili širšo sprehajalno in kolesarsko pot na desnem bregu reke med medicinsko fakulteto in dvoetažnim mostom. Načrt Arsenovičeve ekipe je, da se ob Dravi vzpostavi podobna promenada vse od Mariborskega otoka do jezu v Melju, dolga 14 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje