Lek bo v Ljubljani za Pfizer polnil cepivo

Slovenija 21. Okt. 202109:11 > 10:281 komentar
Delite:
Novartis proizvodnja
Foto: Lek

V prihodnjem letu bodo vsaj 24 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva napolnili v Ljubljani v proizvodnih zmogljivostih Leka, ki spada v skupino Novartis. Gre za drugo pogodbo med podjetjema. Po prejšnji so polnjenje in pakiranje opravljali v Steinu v Švici. Podrobnosti posla v Novartisu niso razkrili.

Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti in zmožnosti za obvladovanje pandemije covida-19 s širitvijo podpore pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19 družbe Pfizer/BioNTech.

Do konca leta 2022 bodo tako v Ljubljani napolnili 24 milijonov odmerkov, Novartis pa bo uporabil svoje aseptične proizvodnje zmogljivosti. Podrobnosti bodo razkrite, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi, so sporočili iz Novartisa.

Proizvodnjo bodo preselili iz Švice

Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis proizvodni proces iz Steina preselil v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. Obrat v Ljubljani je najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz.

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je junija začel polniti za BioNTech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, ki temelji na BioNTechovi patentirani tehnologiji mRNK, sta razvila BioNTech in Pfizer. Družba BioNTech je imetnica dovoljenja za promet v ZDA, EU, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v ZDA (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah.

Komentari

Vaš komentar