Novela zakona, ki je sprožila burne odzive: za skrajšani postopek le v Svobodi

Slovenija 07. Apr 202311:40 1 komentar
Osnovna šola Žužemberk
N1

Vladna novela zakona o zavodih bo v državnem zboru obravnavana po rednem postopku in ne po skrajšanem, kot je predvidevala vlada. Odločitev o tem so danes sprejeli vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice državnega zbora. Proti obravnavi vladne novele po skrajšanem postopku so glasovali v poslanskih skupinah SD, Levica, NSi in SDS, za so bili le v poslanski skupini Svoboda.

Kot smo poročali, je vladni predlog novele zakona o zavodih sprožil številne burne odzive, njegovemu sprejetju nasprotujejo številni sindikati, občinska združenja, nevladne organizacije, glede zakona pa niso enotne niti stranke vladajoče koalicije.

Novela zakona namreč predvideva, da bi lahko ustanovitelj zavoda, torej država ali občina, v nasprotju z voljo organa upravljanja javnega zavoda razrešil direktorja zavoda in nato brez razpisa imenoval vršilca dolžnosti direktorja. Eden od spremenjenih členov zakona določa tudi, da bi bil pristojni organ dolžan direktorja javnega zavoda razrešiti, če ta ne bi opravljal svojega dela ali bi ga opravljal nevestno in nestrokovno, če direktor po delovni ali strokovni kakovosti ne bi bil primeren za opravljanje tega dela, če zavod ne bi dosegal zadovoljivih rezultatov ali če bi pri delovanju javnega zavoda prišlo do motenj oziroma ponavljajočih se napak.

Ob tem bi lahko direktorja zavoda razrešil tudi ustanovitelj sam, če pristojni organ kljub obrazloženemu pozivu ustanovitelja tega ne bi želel storiti v osmih dneh. Hkrati bi lahko v skladu s spremenjenim 32. členom zakona ustanovitelj tudi sam imenoval v. d. direktorja brez javnega razpisa.

Ob napovedi, da je vlada v zakonodajni postopek po skrajšanem postopku poslala novelo zakona o zavodih, so se burno odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ker so napovedali tudi možnost zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, če bi bila novela zakona sprejeta.

N1

A tudi stranke vladajoče koalicije niso enotne glede sprejema vladne novele zakona. V poslanskih skupinah Levica in SD je bilo v četrtek mogoče slišati določene pomisleke, sprejem zakona podpirajo zgolj v največji poslanski skupini Svoboda.

Na današnjem kolegiju predsednice državnega zbora je med predsedniki poslanskih skupin tekla beseda o tem, ali naj se vladna novela zakona o zavodih sprejme po skrajšanem postopku, kot je to predlagala vlada, ali naj gre skozi zakonodajni proces po rednem postopku.

Generalna sekretarka vlade je pojasnila, da so skrajšani postopek sprejemanja zakona predlagali, ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve obstoječega zakona. Temu je nasprotoval vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, ki je dejal, da vladna novela zakona daje vtis, da je zakon namenjen političnemu discipliniranju direktorjev, s katerimi nekdo ni zadovoljen. Dodal je, da je bila novela zakona na vladi obravnavna netransparentno in brez ustrezne javne razprave.

Jelka Godec, vodja največje opozicijske poslanske skupine SDS je dejala, da pri noveli zakona ne gre za manjše spremembe, sama vsebina zakona pa je problematična. “Sprememba tega zakona kaže, da ne gre za izboljšanje delovanja zavodov, ampak za politično obračunavanje z direktorji, ki niso po volji tej vladi. To bi sicer lahko izkoristila tudi katera od prihodnjih vlad,” je dejala Godec. Opozorila je tudi, da so na zakon dali pripombe nevladniki, sedem reprezentativnih sindikalnih central, prav tako pa ni bil usklajen znotraj Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Edina poslanska skupina, ki je podpirala, da se vlada novela zakona o zavodih sprejme po skrajšanem postopku, je bila Svoboda. Vodja poslancev največje državnozborske stranke Borut Sajovic je na kolegiju predsednice državnega zbora izpostavil, da zavodi v državi opravljajo izjemno pomembne naloge, če pa stvari ne delujejo, kot bi morale, pa je potrebno iskati rešitve. Poudaril je, da bo zakon obravnavan na ESS, med zakonodajnim postopkom pa ga je še vedno mogoče izboljšati in nadgraditi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje