Novi minister za javno upravo prevzel posle. Kakšne načrte ima?

Slovenija 12. Dec 202306:27 > 13:49 0 komentarjev

Na ministrstvu za javno upravo je danes potekala primopredaja poslov med novim ministrom Francem Propsom in finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, ki je po odstopu prejšnje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik začasno prevzel funkcijo. Props je med prednostnimi izzivi svojega mandata med drugim izpostavil urejanje plač v javnem sektorju.

Klemen Boštjančič je v izjavi za medije ob primopredaji poslov izrazil prepričanje, da bosta z ministrom Francem Propsom odlično sodelovala. “Pogled na problematiko javnega sektorja imava enak, zato verjamem, da bo tudi v prihodnje najino delo dobro in da bova odlično sodelovala,” je poudaril.

Kot je dejal, sta se s Propsom ob primopredaji pogovorila o osnovnih izzivih ministrstva, med katerimi je med drugim izpostavil problematiko upravnih enot in plačnega sistema v javnem sektorju. “Predstavil sem moj pogled, kje vidim največ izzivov in kje jih vidim malo manj,” je poudaril Boštjančič.

Izpostavil pa je tudi, da kot začasni minister za javno upravo ni želel preveč posegati v organizacijo in v kadrovske odločitve znotraj ministrstva, saj je želel te odločitve prepustiti svojemu nasledniku.

Franc Props, Klemen Boštjančič
Franc Props in Klemen Boštjančič (Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO)

Kakšne načrte ima novi minister?

Minister Props je med prednostnimi nalogami svojega mandata izpostavil urejanje problematike plačnega in uslužbenskega sistema, med pomembnejšimi nalogami pa je izpostavil tudi spreminjanje zakonodaje, predvsem na področju splošnega upravnega postopka. Pri pripravi zakonodajnih sprememb bodo sledili poenostavitvi administrativnih postopkov za državljane, je poudaril.

V prihodnje pa bo treba nasloviti tudi problematiko javnega sektorja, ki ni najbolj zanimiv za zaposlovanje. Na vprašanje, kako bodo to reševali, je Props odgovoril, da tovrstnih izzivov nima le javni sektor, ampak zaposlovalci v državi na splošno.

“Ena od stvari, s katerimi se bo treba ukvarjati v prihodnje, je, kako se z usposabljanjem vodij in z uslužbenskim sistemom, za katerega se pričakujejo spremembe, odzvati na to, da bomo lahko dobili potrebno število ljudi,” je izpostavil Props. Med možnimi rešitvami pa je izpostavil tudi digitalizacijo in informacijske tehnologije, ki bodo slej ko prej postale vsakdanjik.

Pred Propsom zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja

Ena zahtevnejših nalog, ki ga čaka, so zagotovo pogajanja s sindikati javnega sektorja. Trenutno je v ospredju usklajevanje plač z inflacijo. Pogajanja o slednjem bosta sicer še naprej vodila finančni minister in državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, ki je tudi namestnica vodje vladne pogajalske skupine.

Kako bo z nadaljnjimi pogajanji, ko se bodo znova lotili vprašanj prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij, se bodo znotraj vlade še dogovorili, je v ponedeljek pojasnil Boštjančič.

Props, ki je sicer za krajši čas v ponedeljek prvič prišel na pogajanja, pa je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da dinamika pogajanj ni odvisna zgolj od vladne strani. Obenem pa je izrazil prepričanje, da se obe strani – tako sindikalna kot vladna – zavedata svoje odgovornosti in bodo uspeli v tem delu priti do konsenza.

V njegovi najožji ekipi za zdaj ostajata dosedanja državna sekretarja Mojca Ramšak Pešec in Jure Trbič.

Franca Propsa bo v poslanskih klopeh zamenjal Jernej Žnidaršič, so sporočili z državne volilne komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!