Novinarka Necenzurirano bo tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda

Slovenija 09. Avg 202219:05 > 22:24 26 komentarjev
Vesna Vuković
Tit Košir

Vladajoča stranka Roberta Goloba se bo po koncu poletnih počitnic okrepila z novo sodelavko, ki bo skrbela za odnose z javnostmi in promocijo pred jesenskimi predsedniškimi in lokalnimi volitvami. Več virov je za N1 potrdilo, da bo to dolgoletna novinarka Vesna Vuković, tudi sama pa tega, ko smo jo poklicali, ni zanikala.

Potem ko je prvotna tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda (GS) Petra Škofic po zmagi na aprilskih volitvah in oblikovanju vlade Roberta Goloba postala vodja njegovega kabineta, so v največji parlamentarni stranki začeli iskati novo ime. Kmalu bodo namreč še predsedniške in lokalne volitve, stranka pa po formalni pridružitvi LMŠ in SAB še ni konsolidirana in povsem pripravljena na pestro politično jesen. Nenazadnje tudi drugo najpomembnejšo funkcijo v stranki – mesto generalnega sekretarja – še vedno zaseda Matej Arčon, ki je že več kot dva meseca tudi na funkciji ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

In če njegov naslednik na mestu generalnega sekretarja GS kljub nekaterim napovedim še vedno ni bil imenovan, pa je že padla odločitev, kdo prevzema ključno vlogo strankinega predstavnika za odnose z javnostmi in komuniciranje. Kot nam je potrdilo več virov, se je Gibanje Svoboda odločilo za dolgoletno novinarko, ki je nazadnje pisala za portal Necenzurirano, Vesno Vuković.

V Golobovi stranki nam te informacije niso mogli ne potrditi ne zanikati, enako nam je dejal Matej Arčon, ki se je ravnokar vrnil z dopusta in pravi, da v te pogovore ni bil vključen. Vesna Vuković je bila ob našem klicu nekoliko presenečena. Informacije, da prevzema vodenje odnosov z javnostmi v vladajočem Gibanju Svoboda, ni zanikala, je pa potrdila, da o tem razmišlja oziroma da tečejo pogovori v tej smeri.

Na obtožbe bo odgovorila čez dva tedna

O podrobnostih za zdaj ni želela govoriti, saj da mora urediti še nekatere tekoče zadeve. Vprašali smo jo o njenih pričakovanjih, kako bo ta poteza sprejeta v javnosti, ali je bila v stiku s predstavniki GS že prej, in če lahko pojasni okoliščine v zvezi z obtožbami, ki so se v nekaterih medijih pojavile zaradi nakazil podjetja Gen-I njenemu nekdanjemu podjetju.

Podjetje SEE M. & C., poslovno svetovanje, ki ga je ustanovila septembra 2017 in vodila do maja 2021 (vmes je marca 2019 iz lastništva izstopila), je nakazila prejemalo od podjetja Gen-I, ki ga je v tem obdobju vodil sedanji premier Robert Golob. Po poročanju medijev je Gen-I podjetju Vesne Vuković v več letih nakazal 103 tisoč evrov. Zadnje nakazilo v višini 3.660 evrov je bilo letos.

Vuković odgovarja, da bo vse okoliščine pojasnila čez približno dva tedna, ko bo uredila vse potrebno za prestop. Pričakuje, kot je dejala, “nadaljevanje pogroma, ki da so ga zadnji dve leti nad njo in njenimi sodelavci izvajali predstavniki prejšnje oblasti (SDS)”. O potezah vlade Janeza Janše je portal Necenzurirano veliko poročal in razkril tudi nekatere nepravilnosti.

Najbolj jo je razburilo, ko se je obtožbam v pogovoru za Siol pridružila tudi “liberalna kandidatka za predsednico republike” Nataša Pirc Musar, ki je zadevo komentirala z besedami: “Da se je to zgodilo, za gospoda Goloba zagotovo ni dobro. To, da se medijski mir kupuje, da se plača medijski napad na drugače misleče, je nekaj, kar prakticira Požareport, Nova24TV in zdaj tudi Reporter in Necenzurirano. Je to novinarstvo? Odgovor je ne.”

Kot pravi Vesna Vuković, je bila ravno ta izjava prelomna in je najbolj vplivala na njeno dokončno odločitev, da iz novinarstva odide. Omenjeni mediji sicer od Pirc Musar zahtevajo opravičilo in umik izjav, napovedujejo pa tudi postopke na sodišču.

Portal Necenzurirano bo po njenih navedbah zagotovo živel še naprej, a se morajo dogovoriti, v kakšni obliki. Po naših informacijah sicer tam ostajata odgovorni urednik Primož Cirman in novinar Tomaž Modic, ki je vmes sicer postal tudi strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

Za sodelavca si ga je izbrala predsednica komisije iz vrst Gibanja Svoboda, poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je v politiko prav tako prestopila iz medijev, in sicer je bila do začetka letošnjega leta novinarka notranjepolitične redakcije na TV Slovenija. Stranka SDS je vmes že zahtevala izločitev Modica, ker da je bil sodelavec medija, ki je predmet preiskave. Vuković, Cirman in Modic so nekaj let pred ustanovitvijo portala Necenzurirano pisali za portal Siol.

Na spletni strani Necenzurirano danes (9. 8.) ime Vesne Vuković ni več navedeno med sodelavci portala. Zvečer, po objavi našega članka, pa so se od nje na portalu tudi uradno poslovili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje