Na kongresu Gibanja Svoboda zelena luč združitvi z LMŠ in SAB

Slovenija 27. Jun 202219:00 > 20:34 1 komentar
Bratušek Golob Šarec
Žiga Živulović jr./BOBO/PROFIMEDIA

Člani Gibanja Svoboda so na današnjem digitalnem kongresu z več kot 90-odstotno podporo potrdili pripojitev LMŠ in SAB k Golobovi stranki. S tem so stekli še zadnji koraki k združitvi levo-sredinskih strank pod okrilje Gibanja Svoboda. Kongres se je seznanil tudi s pripravami na predsedniške in lokalne volitve.

Na dnevnem redu današnjega kongresa največje parlamentarne stranke je bila tudi pripojitev LMŠ in SAB h Gibanju Svoboda.

Za pripojitev stranke SAB je glasovalo 92 odstotkov članstva Gibanja Svoboda, nasprotovali so trije odstotki članstva. Za pripojitev stranke LMŠ je glasovalo 93 odstotkov članov Gibanja Svoboda, nasprotovala pa sta ji dva odstotka, so sporočili iz stranke. Sedaj je na vrsti notranje ministrstvo, ki bo LMŠ in SAB izbrisalo iz registra političnih strank, s čimer bosta prenehali obstajati. Njun pravni naslednik bo Gibanje Svoboda, ki bo bogatejše za članstvo obeh strank. V Golobovo stranko se bodo stekala tudi proračunska sredstva LMŠ in SAB, ki strankam pripadajo, če na volitvah dosežejo več kot en odstotek glasov. LMŠ bo v združeno stranko “prispevala” še svoja evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo.

Formalno združitev strank je tako mogoče pričakovati v prvi polovici julija, združitveni kongres pa bodo po napovedih prvakov vseh treh strank simbolno izpeljali pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Izjavo o sklepih digitalnega kongresa in kandidaturi za predsednico države bosta jutri dopoldne podala predsednik stranke in premier Robert Golob ter podpredsednica stranke Marta Kos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje