SDS in Mojca Šetinc Pašek v sporu zaradi sodelavca preiskovalne komisije

Slovenija 05. Avg 202219:58 > 21:22 3 komentarji
N1

SDS zahteva izločitev strokovnega sodelavca Tomaža Modica iz parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Modicu, ki ga je za strokovnega sodelavca komisije predlagala največja vladna stranka Gibanje Svoboda, SDS očita, da je v navzkrižju interesov, saj je bil namreč sodelavec medija, ki je predmet preiskave. Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek pa na navedbe SDS odgovarja: "Imenovan je bil na podlagi strokovnih referenc."

V SDS so zapisali, da zakon o parlamentarni preiskavi določa, da v komisiji ne sme sodelovati strokovni sodelavec, če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava. Tomaž Modic pa je po njihovem mnenju v konfliktu interesov.

Modic je direktor in soustanovitelj podjetja Providenta, d. o. o., novinar portala Necenzurirano.si, direktor TM, Medijska produkcija in svetovanje, s. p. Kot novinar in direktor podjetja je sodeloval s spletnim portalom Siol.net, ki je v lasti podjetja TS Media, ta pa je v lasti Telekoma Slovenije, ki je družba v državni lasti. Predmet preiskav preiskovalne komisije pa bo med drugim prav poslovanje podjetja Telekom Slovenije in posledično podjetja TS Media, navajajo v SDS.

Zapisali so tudi, da portal Necenzurirano spada pod okrilje “medijskega tajkuna” Martina Odlazka in dodali, da je po poročanju medijev prihajalo tudi do finančnih in vsebinskih povezav med omenjenim portalom in državnimi podjetji, med drugim tudi z GEN-I, ki ga je vodil sedanji premier Robert Golob.

“Glede na navedeno obstaja velika verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji,” so zapisali v SDS. Zato zahtevajo njegovo izločitev.

SDS
Matija Sušnik/DZ

Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek je v odzivu na zapis SDS za N1 povedala: “Tako kot Mark Breznik, ki ga je predlagala poslanska skupina NSi za strokovnega sodelavca pri komisiji, je bil imenovan tudi preiskovalni novinar Tomaž Modic, ki sicer piše za portal Necenzurirano.si. Oba sta bila imenovana na podlagi strokovnih referenc, obvladata delo preiskovalcev, sta ekonomista in oba sta bila imenovana s poslovniškimi pogoji, ki določajo delo preiskovalne komisije.”

Pašek Šetinc je še dodala, da oba strokovna sodelavca “izražata visoko mero profesionalnosti in strokovnosti”, delati pa bosta morala tako, kot določa poslovnik preiskovalne komisije. Spomnila je tudi, da so pod enakimi pogoji morali delati vsi pretekli strokovni sodelavci vseh preteklih preiskovalnih komisij. “Večino od njih so vodili člani stranke SDS. Tudi tisti strokovni sodelavci, ki so delali za gospo Jelko Godec, ali za gospoda Anžeta Logarja so imeli enake pogoje, pod katerimi so delali,” je še dejala Šetinc Pašek.

Pogodba za sodelovanje v komisiji s Tomažem Modicem je bila sklenjena 29. junija, in sicer za strokovno pomoč predsednici preiskovalne komisije Mojci Šetinc Pašek pri vodenju parlamentarnih preiskav in vsebinskem razreševanju predmeta parlamentarne preiskave za čas od 1. avgusta 2022 do prenehanja dela preiskovalne komisije.

Državni zbor je namreč konec junija odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v državni zbor preko delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.

Preiskovalna komisija se bo na predlog koalicije osredotočila na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. Komisijo sestavljajo še Soniboj Knežak (SD), Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje