Sindikati na RTVS so se prvič pogajali z novo upravo

Slovenija 04. Sep 202307:14 > 14:00 6 komentarjev
rtvs
Foto: Borut Živulović/BOBO

Danes so stekla pogajanja o stavkovnih zahtevah novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija, tokrat prvič z novo upravo. Do naslednjega tedna bosta pogajalski skupini uskladili zadnjo verzijo stavkovnega sporazuma.

Do naslednjega kroga pogajanj, ki torej sledijo naslednji teden, bosta pogajalska skupina uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in pogajalska skupina stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov uskladili zadnjo verzijo stavkovnega sporazuma.

Ta bo zajemal predlog razrešitve stavkovnih zahtev, ki so jih novinarski sindikati postavili že 13. maja lani, a v pogajanjih s prejšnjim vodstvom RTVS na čelu z Andrejem Grahom Whatmoughom niso prišli do dogovora. Na seznamu zahtev je med drugim tudi novinarska in uredniška avtonomija.

S konstituiranjem nove štiričlanske uprave zavoda, ki je nadomestila generalnega direktorja, je bilo sicer pričakovati hitro urejanje razmer. Uprava, ki jo vodi Zvezdan Martić, je takoj povabila stavkajoče k nadaljevanju pogajanj in obenem umaknila 38 opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, kar je bil tudi pogoj sindikalne strani za nadaljevanje pogajanj s prejšnjim vodstvom.

Gre za opomine, ki jih je nekdanje vodstvo RTVS na čelu z Grahom Whatmoughom in nekdanjim direktorjem televizije Urošem Urbanijo izreklo zaposlenim, ki so v televizijskem studiu izrazili solidarnost s kolegom.

“Preklic 38 opozoril pred odpovedjo stavkajočim, ki je bil eden izmed prvih ukrepov uprave RTVS, je prvi korak k vzpostavitvi zaupanja med stavkajočimi in upravo, to je bil tudi pogoj pogajalske skupine stavkovnega odbora za nadaljevanje pogajanj,” sta po današnjih pogajanjih obe pogajalski strani zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje