Novinarsko nagrado za življenjsko delo prejel Zoran Senković

Slovenija 24. Nov 202322:23 0 komentarjev
DNS
Matej Povše

Društvo novinarjev Slovenije je letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva podelilo novinarju Dnevnika Zoranu Senkoviću. Med nagrajenci so še novinarji Večera Miha Dajčman, POP TV Žana Vertačnik, Radia Slovenija Eva Lipovšek, TV Slovenija Jelena Aščić, Dela Aljaž Vrabec in fotografa Voranc Vogel ter Blaž Samec.

Novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog so nagrade Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki povezuje skoraj 900 članov in so jih podelili nocoj ob zaključku medijskega festivala Naprej/Forward.

Letos je porota prejela devet predlogov za nagrade za dosežke mladih novinarjev in 25 predlogov za nagrade za izstopajoče novinarske dosežke. Za nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je porota prejela sedem predlogov. Med predlaganimi novinarkami in novinarji je bilo precej takih, ki niso člani DNS. Porota je o izbiri nagrajencev odločala z javnim glasovanjem, s čimer so se strinjali vsi člani porote, so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

Porota je podelila nagrado za življenjsko delo, dve nagradi za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji, štiri nagrade za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2023 in tri nagrade za debitante – mlade novinarje, ki so v poklicu manj kot pet let.

Za življenjski prispevek k novinarstvu nagradili Senkovića

Za življenjski prispevek k novinarstvu je porota nagradila zunanjepolitičnega novinarja Dnevnika z izjemnim smislom za satiro Zorana Senkovića. Porota pa je na polju satire s pohvalo za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu nagradila tudi uredništvo satiričnega lista Pipec.

Senković se je v govoru spomnil nekaterih prelomnih terenskih nalog, poročanja o razpadu Jugoslavije. “Svet je srhljiv poligon norih politikov, zato ne smemo nanj pozabiti gledati tudi skozi prizmo satire in humorja,” je poudaril in se med drugim zahvalil bralcem, ki so vsa ta leta brali njegove glose. Izpostavil je tudi pomen novinarstva in bralne kulture, kritičen pa je bil do lastnikov medijev, ki nanje gledajo le skozi denar.

Porota navadno podeli dve debitanski nagradi, vendar pa je letos naredila izjemo in nagradila kar tri obetajoče novinarje. Med njimi novinarko POP TV Žano Vertačnik, ki je v kratki karieri dokazala, da je lahko odlična tako v tiskanem mediju kot v televizijskem novinarstvu, predvsem pa za izjemno pokrivanje poplav, kot tudi notranjepolitičnega dogajanja. Nagradila je tudi Miho Dajčmana, ki v Večeru navdušuje s svojim svežim, multimedijskim in multižanrskim pristopom k športnemu novinarstvu. Kot tretjo debitantko leta je porota izbrala Evo Lipovšek, ki se na Radiu Slovenija z zrelostjo loteva široke palete tudi zelo zahtevnih tem, kot so samousmrtitev, evtanazija in redke bolezni.

V kategoriji izstopajočih dosežkov več predlogov celotnih uredništev

V kategoriji izstopajočih dosežkov je bilo več predlogov za dobro opravljeno delo celotnih uredništev, tako denimo na temo poplav kot uredništev v lokalnih okoljih, katerih dobro delo je porota prepoznala. V kategoriji izjemnih dosežkov je porota podelila štiri nagrade in tri pohvale.

Porota je nagradila izjemni dokumentarni film Sarajevo 1.425 dni groze novinarke TV Slovenija Jelene Aščić. Za izjemno delo na vseh platformah pri spremljanju poplav in tudi poplavne obnove je bila kot uredništvo dopisništev Večera nagrajena odlična ekipa Večerovih dopisnikov in fotoreporterjev. Porota je nagradila tudi izjemen opus intervjujev novinarja Dela Aljaža Vrabca s slovenski javnosti neznanimi, vendar zelo relevantnimi sogovorniki na temo vojne v Ukrajini. Prav tako pa tudi zgodbo o spolnih zlorabah deklet v ljubljanskem konjeniškem klubu, ki so jo ekskluzivno razkrili in spremljali novinarji Dnevnika Ranka Ivelja, Tamara Krivec, Primož Knez, Tina Jereb, Mojca Furlan – Rus in Peter Lovšin.

Pohvale porote za izstopajoči novinarski dosežek v letu 2023 so prejeli ustvarjalci oddaje Nenasilje! iz POP TV in Ciril Horjak iz Večera. Pohvalo porote za kolektiv RTV SMO prejme novinarka TV Slovenija Maša Tomažin Hladen.

Porota je Čuvaja za najboljšo reportažo podelila fotoreporterju Dela Vorancu Voglu za njegovo reportažo poplav.

Za zmagovalno fotografijo v kategoriji posamičnih fotografij je porota izbrala delo, ki pooseblja problematiko vedno bolj nedostopnega zdravstvenega sistema v Sloveniji avtorja Blaža Samca, Delo.

Porota je pohvalila še dva avtorja v kategoriji posamičnih fotografij, in sicer fotografijo z nogometne zelenice Igorja Napasta, Večer in fotografijo uličnega pretepa avtorja Luke Cjuhe, Dnevnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!