Vprašanje novinarja sprožilo sum kaznivega dejanja

Slovenija 16. Jul 202214:49 > 15:03 1 komentar
dnevnik
Borut Zivulovic /BOBO

Nekdanje vodstvo policije je tožilstvu naznanilo sum kaznivega dejanja zaradi novinarskega vprašanja, ki ga je novinar Dnevnika marca naslovil na policijo. Po poročanju časnika se je vprašanje nanašalo na sum izdaje varovane priče policista Roberta Javerška, ki naj bi sicer bil tesni sodelavec nekdanjega šefa policije Antona Olaja.

Novinar Dnevnika je pri generalni policijski upravi marca preverjal, ali je Robert Javeršek iz službe takratnega generalnega direktorja policije Antona Olaja v disciplinskem ali notranjevarnostnem postopku. Po informacijah časnika naj bi namreč Javeršek na sojenju belokranjskim preprodajalcem heroina, kokaina in marihuane med zaslišanjem v prisotnosti obdolžencev naštel imena vseh sodelujočih novomeških kriminalistov, med njimi tudi ime zaščitene priče.

Policija je zoper Javerška takrat prožila notranjevarnostni postopek, ki pa do danes še ni zaključen. Javeršek je sicer v pisnem odzivu na marčevsko poročanje Dnevnika zapisal, da gre za podtikanje in da “zlonamerni očitki izhajajo iz prijave znane osebe, katere vsebino sem pisno in obrazloženo zavrnil pred delodajalcem ter pozval nadrejenega, da o obstoju elementov kaznivega dejanja krive ovadbe obvestijo oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu, kar je bilo tudi storjeno,” navaja Dnevnik.

Je pa tedanji šef policije Olaj ob tem sprožil tudi notranjevarnostni postopek, kako je informacija o očitkih zoper Javerška prišla do časnika, sektor za notranje preiskave in integriteto, v okviru katerega je deloval tudi Javeršek, pa je o tem obvestil tožilstvo.

Specializirano državno tožilstvo zdaj preiskuje, kdo naj bi Dnevnik seznanil z Javerškovim ravnanjem, novinar Dnevnika pa je moral v petek na razgovor na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki deluje v okviru specializiranega državnega tožilstva, še piše Dnevnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje