Ljubljano, Maribor in Primorsko so zopet preplavili študenti

Slovenija 02. Okt 202306:28 > 20:09 0 komentarjev
Pozdrav brucem 2023 na Kongresnem trgu
Žiga Živulović jr./BOBO

Začelo se je novo študijsko leto na višješolskih in visokošolskih zavodih. Na ta prelomni dan, še posebej za novince, ki se bodo morali privaditi na novo okolje in življenje, so univerze in študentske organizacije pripravile različne dobrodošlice.

Študentje ljubljanske univerze so s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu uradno vstopili v novo študijsko leto, med njimi je okoli 7.000 brucev. Pomembne informacije o študiju so bruci lahko izvedeli na 56 stojnicah 23 fakultet in treh akademij, kjer so jih sprejeli starejši kolegi študentske organizacije.

Dobrodošlico jim je izrekel rektor Gregor Majdič. Zagotovil je, da se bodo na univerzi trudili, da bo študentsko življenje prijetno. Bruce je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Pozdrav brucem 2023 na Kongresnem trgu
Žiga Živulović jr./BOBO

Na Univerzi v Mariboru je svojo študijsko pot začelo okoli 3.500 bruck in brucev, skupno je na 17 fakultet te univerze vpisanih okoli 14.000 študentov. Na večini fakultet so uvajalne aktivnosti potekale že prejšnji teden, zato so že danes začeli z rednimi študijskimi obveznostmi. Rektor Zdravko Kačič je vsem študentom izrekel dobrodošlico.

Na Univerzi na Primorskem so novo študijsko leto začeli s tradicionalnim sprejemom brucev, ki je v živo potekal na fakulteti za management, prek prenosa pa so ga spremljali na ostalih fakultetah. Študente po besedah rektorice Klavdije Kutnar letos čaka sodelovanje v evropski univerzi Transform4Europe in projektu Zelena, digitalna in vključujoča UP.

Novo študijsko leto se po prvih ocenah ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije začenja za približno 65.180 študentk in študentov na visokošolskem ter 11.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za okoli 14.270 študentov na visokošolskem ter za okoli 3.520 študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je študentom v poslanici zaželel uspešno študijsko leto, brucem pa priporočil, naj obdobje študija izkoristijo tudi za tkanje prijateljskih vezi. Vsem je zaželel veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!